İmamoğlu, "Fatih tablosu"nun İstanbullularla buluşacağı tarihi açıkladı: 6 Ekim

İBB Başkanı İmamoğlu, "Her ne kadar hafif bir tablo olsa da açıkçası, şu anda yükü çok ağır. Çok kıymetli bir an benim için" dedi

İmamoğlu, “Fatih tablosu”nun İstanbullularla buluşacağı tarihi açıkladı / Fotoğraf: İBB Basın

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, satın alındığı 25 Haziran’dan bu yana konuşulan, İstanbul'u 1453'te fetheden Fatih Sultan Mehmet'in 1480 yılında İtalyan ressam Gentile Bellini'nin atölyesinde yapılan orijinal tabloyu, basın mensuplarına tanıttı. 

Fatih Sultan Mehmet'in, Hz. Muhammed ve Mustafa Kemal Atatürk gibi bir devrimci olduğunu vurgulayan İmamoğlu, "Milli manevi bütün unsurlarımızla, bütün devrimci unsurları taşıdığımız ve bu dünyaya kültürel izleri bu şekilde aktarmayı başarabilmemizin altını da çizmiş olalım. Ama hassasiyetle koruyarak, bu topraklarda bulunan bütün kültürlerin hassasiyetlerini koruyarak ve tarihin içindeki bu tür izleri de ülkemize armağan ederek" dedi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Tablo benim için çok kıymetli"

İmamoğlu, tablonun İstanbullularla ne zaman bulaşacağına ise, "Buradaki çalışmalar da sonlandığında, İstanbul'un, İstanbulluların vatanıyla özgür bir şekilde buluştuğu Mustafa Kemal Atatürk'ün, İstanbul'un tekrar millete ait olmasını sağladığı 6 Ekim'de, burada, kıymetli İstanbullu hemşerilerimizle buluşturacağız" sözleriyle açıklık getirdi. 

Fatih Sultan Mehmet'in Rönesans dönemine ait tablosunun kamu koleksiyonuna katılışını heyecanla izlediğini kaydeden İmamoğlu, "Her ne kadar hafif bir tablo olsa da açıkçası, şu anda yükü çok ağır. Çok kıymetli bir an benim için. Böylesi kıymetli bir tablonun Türkiye'mize kazandırılmasına vesile olduğum için, onur ve gurur duyuyorum. Çok çok mutluyum. Hem İstanbul hem Türkiye'mize hayırlı uğurlu olsun" diye konuştu.

"Eseri buraya kazandırmak müthiş bir duygu"

"Hem milli hem manevi açıdan muazzam bir toprak ve geçmişe sahibiz" diyen İmamoğlu, şunları kaydetti:

Aydınlanmanın ya da devrimciliğin başka bir dünyasını aramaya gerek yok, kültürel bağlarını iyi sıralamak gerekiyor. Fatih Sultan Mehmet'in bu eserini buraya kazandırmak müthiş bir duygu. Tabii, İstanbul halkıyla buluşması lazım. İstanbul halkıyla, İstanbullunun evinde kavuşması lazım. İstanbullunun evi, Saraçhane'deki İstanbul halkına ait bu belediye sarayı. Onun için burada buluşmayı sağlayacağız. Biz, bu güzel portreyi, İstanbullularla bu salonda buluşturacağız.

"Her şeyi Londra'dan buraya gelinceye kadar planlanmıştır"

Tablonun güvenliği ve korunmasıyla ilgili her türlü tedbirin alındığını belirten İmamoğlu, şöyle konuştu: 

Bilgi notu olarak vereceğiz size. Uluslararası bu tür yaş almış hem portrenin kendisi hem kasnağı çerçevesine varıncaya kadar bütün unsurların Londra’dan buraya gelinceye kadar planlanmıştır. Burada korunmasına, hatta bugüne kadar dinlendirilmesine, sonra yine, dinlenmeye alınacak ve nasıl sergilenecek olmasına kadar, bütün detaylar, 540 yıllık yaşı olan bir eserin hassasiyetine göre, her aşama planlanmıştır. İçerideki iklimlendirme, klima sistemi, güvenlik sistemi, enerjisi ile tümüyle tedbirlerin alındığını ifade edeyim. Isı derecesine kadar tüm detayları arkadaşlarım size verecek.

 

Fatih Sultan Mehmet tablosunun korunduğu bölüm
Fatih Sultan Mehmet tablosunun korunduğu bölüm / Fotoğraf: İBB Basın

 

Tablo nasıl korunuyor?

Londradaki dünyaca ünlü Christies salonunda özel bir koleksiyonerden satın alınan Fatih Sultan Mehmet'in orijinal portresi, 25 Haziran günü düzenlenen müzayedede İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun talimatıyla 7 milyon 923 bin liraya satın alındı.

Fatih Sultan Mehmet'in kendi döneminde yapılıp günümüze gelebilmiş üç orijinal portesinden biri olan tablonun İstanbul'a dönüş yolculuğu da başlamış oldu. Venedikli ressam Bellini'nin atölyesinden çıkan yapıt, gümrük işlemleri tamamlandığı 26 Ağustos 2020 günü teslim alınarak İBB Saraçhane Binası'nda yapılan; tam güvenlikli, iklimlendirmeli özel korumalı depo alanında dinlendirilmeye alındı.

Rönesans dönemine ait bir eserin korunması için gerekli koşulların sağlandığı İBB Saraçhane Yerleşkesi giriş katındaki hazırlanan özel depo; depreme dayanıklı çelik konstrüksiyon olarak imal edilmiş, üstün yalıtım koşullarına sahip özel korumalı bir alan. 

Depo alanına, üç özel korumalı hava sızdırmaz kapıdan geçilerek girilebilmekte. Tablonun saklanma koşullarını sağlayacak şekilde özel iklimlendirme ve nem dengeleyici sistem kuruldu. 

Ayrıca özel gazlı yangın söndürme sistemi oluşturularak eserin tam güvenliği sağlandı. Depo alanı, eserin bakım onarım ve konservasyonunun yapılabileceği şekilde tasarlandı ve atölye alanı olarak kullanılabilecek teknik altyapı oluşturuldu.

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU