Çin, ABD casus uçağının yasak bölgeye girdiğini savundu: “Bir kaza çıkabilirdi”

İddiaların muhatabı ABD ise kural ihlali ithamlarını reddetti

Casus uçağın yasak bölgede uçtuğu iddiasına iki ülkeden farklı açıklamalar geldi (AFP) 

Çin yönetimi, ABD'ye ait U-2 tipi bir casus uçağının askeri tatbikat düzenlenen uçuşa yasak bölgeye girdiğini duyurdu.

CNN’in haberine göre Çin Savunma Bakanlığı sözcüsü Vu Çien yaptığı açıklamada, salı günü yüksek irtifada seyreden ABD keşif uçağının, Çin Halk Kurtuluş Ordusu (PLA) Kuzey Harekat Komutanlığı’nın tatbikat yaptığı sırada uçuşa yasak bölgeye giriş yaptığını kaydetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sözcü Vu, “Bu izinsiz giriş Çin’in normal tatbikatlarını ve eğitim faaliyetlerini ciddi derecede etkileyerek, Çin ve ABD arasındaki hava ve deniz güvenliğine dair kuralların yanı sıra ilgili uluslararası teamülleri de ihlal etmiştir” ifadesini kullandı.

Çinli yetkili, bu tür bir müdahalenin yanlış anlaşılmaya ve kazaya neden olabileceğini de ekledi.

AFP de Pekin yönetiminin bu olayı “açıkça provokasyon” olarak nitelediğini aktardı.

Çin devlet medyasında yer alan haberlerde Kuzey Harekat Komutanlığı’nın salı günü iki tatbikat gerçekleştirdiği belirtildi.

ABD Pasifik Hava Kuvvetleri’nden CNN’e yapılan açıklamadaysa U-2 uçağının hiçbir kural ihlaline karışmadığı öne sürüldü:

U-2 sortisi, Hint-Pasifik operasyon bölgesinde, kabul edilmiş uluslararası kurallar ve uçakların uçuşlarını belirleyen mevzuata uyumlu olarak gerçekleştirilmiştir. Pasifik Hava Kuvvetleri uluslararası yasaların müsaade ettiği her yerde, belirlediğimiz zaman ve hızda uçarak operasyonlara katılmaya devam edecektir.

ABD Pasifik Komutanlığı Müşterek İstihbarat Merkezi Operasyonlar biriminin eski direktörü olan askeri analist Carl Schuster da Pekin yönetiminin iddialarına şüpheyle yaklaştı.

Amerikan casus uçağının donanımının son derece gelişmiş olduğunu belirten Schuster, bu nedenle uçağın Çin tatbikatlarını izlemek için bu kadar yakınlaşmasına gerek olmadığını söyledi.

ABD ordusunun envanterindeki en eski uçaklardan biri olan silahsız U-2 uçaklarının ilk modeli, 1950’lerde Soğuk Savaş sırasında Sovyetler Birliği’nin askeri varlığını artırmasını takip etmek için geliştirilmişti.

 

Independent Türkçe, CNN, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU