ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo: Bir gün İran’ın da İsrail’le ilişkileri normalleştireceğini umuyorum

Ortadoğu temaslarını sürdüren ABD Dışişleri Bakanı Pompeo İran dahil Ortadoğu'daki tüm ülkelerin birgün İsrail'le ilişkileri normalleştirmesini umduğunu söyledi

Başbakan Binyamin Netanyahu ile ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Batı Kudüs'teki Başbakanlık ofisinde yaptıkları görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlemişti (Reuters)

İsrail temaslarını tamamlayan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo bir gün İran dahil Ortadoğu'daki tüm ülkelerin İsrail'le ilişkilerini normalleştimenin kendi çıkarlarına olduğunu anlamasının kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Jerusalem Post gazetesine özel röportaj veren Pompeo "Bir gün İranlıların da İsrail'le ilişkileri nornalleştirmesini umuyorum. Dünyanın, İsrail'in meşru Yahudi anavatanı olduğunu göreceği konusunda tüm beklentileri taşıyorum ve o burada olacak. O yüzden hiçbir ülkeyi, dünyanın bir gün bunun kendi ülkeleri için doğru olan şey olduğunu göreceği şeklindeki temel inancımdan dışlamıyorum. Buna İran'ı da dahil ediyorum" ifadelerini kullandı.

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Pompeo pazartesi sabahı İsrail'e giderek Başbakan Binyamin Netanyahu, Savunma Bakanı Benny Gantz ve Dışişleri Bakanı Gabi Ashkenazi ile İsrail ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında kısa süre önce yapılan ilişkileri normalleştirme anlaşması da dahil bir dizi konuyu ele almıştı. 

İsrail'in ardından Sudan'a geçen Pompeo daha fazla ülkenin İsrail ile resmi diplomatik ilişki kurması çabası kapsamında bu hafta temaslarını bölgede sürdürecek.

Pompeo röportajda sözlerini "Şu anda zamanlamayı ve hangi ülkelerin olduğunu size söyleyemem ancak dünyadaki diğer ülkelerin de bu ilişkinin muazzam kazancını anlayacağını düşünüyorum. Diplomatik, ekonomik ve güvenlik perspektifinden diğer milletlerin de yapılacak doğru şeyi göreceğini umuyorum" diye sürdürdü.
 


Pompeo ayrıca İsrail ve BAE arasındaki normalleşme anlaşmasında Tel Aviv yönetiminin Batı Şeria'da yeni işgallerde bulunmayacağı şeklindeki garantisinin süresi konusunda açıklama yaptı.

Pompeo bu konunun İsrail Başbakanı Netanyahu ile BAE Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed El Nahyan'ın anlaşmayı imzalamak için ABD Başkanı Donald Trump'la büyük ihtimalle gelecek birkaç hafta içinde biraraya geldiğinde "daha fazla netlik kazanacağını" belirtti.

ABD Dışişleri Bakanı "Bu konuyu tartışmaları için üç lidere bırakıyorum. İsraillilerin verdiği söz belli bir süre için egemenliklerini genişletmeyecekleri şeklinde. Tüm liderlerin fiziksel olarak biraraya gelip buna büyük ihtimalle daha fazla netlik kazandırmasını umuyoruz" diye konuştu.

Pompeo, Suudi Arabistan'ın da İsrail'le ilişkileri normalleştirmesini bekleyip beklemediği sorusuna da "Dünyanın bu yöne doğru gittiğini düşünüyorum. O yüzden herhangi bir tahmine gerek yok. Ama zaman geçtikçe bu Yahudi ulusu ve Arap ülkeleri İsrail'in varolduğunu ve varolması gerektiğini kabul etmenin kendilerince yolunu bulacak" yanıtını verdi.

 

Independent Türkçe, Jerusalem Post

DAHA FAZLA HABER OKU