Trump’tan Brunson açıklaması: Erdoğan ile birkaç görüşmeden sonra anlaştık

"Şunu söylemeliyim ki, Cumhurbaşkanı Erdoğan çok iyiydi"

Fotoğraf: Reuters

ABD Başkanı Donald Trump, Ankara-Washington hattında ekonomik etkilerin de olduğu “Brunson gerilimi” hakkında konuştu.

Trump, Cumhuriyetçi Parti Kurultayı’nın ilk gününde yayınlanması için, Beyaz Saray'da, daha önce farklı ülkelerde tutuklu ya da rehin tutulan 6 vatandaş ile bir söyleşi gerçekleştirdi.

Yaklaşık 50 ülkede tutuklu ya da rehin tutulan vatandaşlarını geri döndürdüklerini vurgulayan Trump'ın misafirleri arasında, İzmir'de terör örgütleri adına suç işlediği ve casusluk yaptığı iddiasıyla yargılandığı davada, "örgüte yardım" suçundan 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırılan ABD'li din adamı Andrew Craig Brunson da vardı. 

"Şunu söylemeliyim ki, Cumhurbaşkanı Erdoğan çok iyiydi" ifadesini kullanan Trump, Brunson'ın "suçsuz" olduğunu savundu. 

Trump, "Erdoğan ile birkaç konuşma yaptıktan sonra onunla anlaştık. Bunun için minnettarız ve Türk halkına da minnettarız. Anladığım kadarıyla sen de minnettarsın" diye konuştu. 

Brunson ise bunun üzerine, "Türk halkını seviyoruz" ifadesini kullandı ve serbest bırakılması için yaptıklarından dolayı ABD Başkanı Trump'a teşekkür etti. 

“ABD’nin rahip Brunson’ın serbest bırakılması konusunda Türkiye’ye saat ve tarih vererek tehdit ettiğini” açıklayan Erdoğan, 11 Ağustos 2018’de yaptığı konuşmasında ABD’ye "Tehdit ediyor ya… Yarın saat 18:00'e dek göndereceksiniz. Burası çatladıkapı ülkesi mi ya, burası Türkiye, ne yapıyorsunuz?" diye seslenmişti.

 

AA, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU