Çinli büyükelçi Kiribati’de yere uzanmış insanları çiğnedi, sebebini yerel halk açıkladı

“Çin, Kiribati halkını ezip geçti” yorumlarına yol açan gelenek kimileri tarafından “rezalet” ve “küçük düşürücü” bir uygulama olarak görüldü

Pasifik Okyanusu’nda yaşayan Kiribati halkının Çin Büyükelçisi Tahng Songgen’i karşılama merasimi olay yarattı.

Mercan adası Marakei’yi ziyarete giden Çinli elçi ve beraberindeki heyet, uçağın girişine sıra sıra dizilerek yüzüstü yere yatmış insanların sırtlarını çiğneyerek yürüdü.

Guardian’ın haberine göre Facebook’ta ve Twitter’da paylaşılan bu karelerde, elçi yolun sonuna yaklaştıkça genç erkeklerin bu gruba katıldığı ve kuyruğun uzadığı görüldü.

Ancak Kiribatililerin gelenek olarak gördüğü bu manzara dış dünyada öfkeyle karşılandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kimileri uygulama için “rezalet”, “utanç verici” ve “küçük düşürücü” ifadelerini kullanırken, kimileri de böyle bir tavrın insan hakları ihlali anlamına geldiğini dile getirdi. Bazıları da “Çin, Kiribati halkını ezip geçti” şeklinde espriler yaptı.

Tepkiler ve yorumlarda bu uygulama, Çin’in bir çeşit sömürge göstergesi olarak değerlendirilse de eleştirilen görüntülere Kiribatililerden “Bunlar bizim geleneklerimiz” diye itiraz geldi.

Kiribati kökenli Doç. Dr. Katerina Teaiwa ile yine ataları Kiribatili olan yazar Marita Davies’in Guardian için kaleme aldığı makalede bölge halkının geleneklerine ve Çinli elçinin de merasim kültürüne göre karşılandığına vurgu yapıldı.

Yazıda, Kiribati liderlerinin küresel iklim politikaları konusunda yıllardır öncü faaliyetler yürüttüğünü ancak bu ülkenin tek bir kareyle dünyanın gündemine oturduğu belirtildi.

Büyükannesi Marakeili olan bir gençlik lideri de tartışma konusu fotoğrafla ilgili “Küresel toplum herhangi bir yorum yapmadan önce, bu halkın misafirlerine gösterdiği kültürel protokollere ve toplumsal sorumluluklara saygı duymalı” dedi.
 


Geleneklerine bağlılıklarıyla tanınan Marakei, Kiribati’de “kadınlar adası” olarak biliniyor.

Dış dünyaya kapalı bölgede 4 kadın ruhun Marakei’yi ve halkını bölgeye izinsiz girecek kişilerden koruduğuna inanılıyor. Bu nedenle adaya gelen her misafirin kendilerini kadın ruhlara tanıtmak ve adak bırakmak için yerel halkın “te katabenin” adını verdiği ve adanın etrafında saat yönünün tersinde yapılan bir ziyareti tamamlaması gerektiği düşünülüyor.

Marakei gelenekleri kadın ataların ruhlarına saygıya dayanıyor, adada karar verme süreçleri kadın ve erkek büyüklerden oluşan heyetler tarafından yürütülüyor.

Son görüntülerle gündeme gelen ve misafirleri “onurlandırmak” için yapıldığı belirtilen insan bedeninden yol yapma geleneğiyse genellikle düğünlerde görülüyor. Düğünlerde gelin ya da damat, alana ulaşınca erkek akrabalarının üzerinde yürüyor.

Guardian’ın haberine göre Kiribatililer dışındakilerin yadırgadığı bu uygulama, üstünden geçilenler için “büyük onur” anlamına gelirken, yerde uzanan insanların üzerinden yürümeyi reddetmekse “üstüne basılmaktan imtina edilen dışkı” gibi görülerek “büyük hakaret” sayılıyor.

 

Independent Türkçe, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU