Anadolu Ajansı’nın Kudüs’teki foto-muhabiri Kharouf 3 aydır “idari tutuklu”

22 Ocak’ta İsrail tarafından gözaltına alınan AA foto-muhabiri Mustafa Kharouf’un tutukluluk süresi 3 aya yaklaştı. İsrail, “idari tutukluluk” adı verilen uygulamayla istihbarata dayalı olarak şüphelendiği Filistinlileri 6 ay gözaltında tutabiliyor

Anadolu Ajansı, İsrail tarafından tutuklanan foto-muhabirlerinin serbest bırakılması için çağrıda bulundu / Fotoğraf: AA

Anadolu Ajansı’nın Kudüs’te bulunan foto-muhabirlerinden Mustafa Kharouf’un tutukluluğu 3 aya yaklaştı.

Geçtiğimiz 22 Ocak’ta İsrail güçleri tarafından Doğu Kudüs’teki evinde gözaltına alınan 33 yaşındaki Kharouf, çıkarıldığı mahkemede tutuklanmıştı.

Filistin vatandaşı olan babasının çalışmak için gittiği Cezayir’de dünyaya gelen ve 12 yaşından bu yana Doğu Kudüs’te yaşayan Kharouf'un o tarihten bu yana oturma izni almaya çalıştığı belirtiliyor. 

Ürdün'deki mülteci kampına gönderilmek isteniyor

Doğu Kudüs’te oturma izni yerine geçen “Kudüs Kimliği”ne sahip bir Filistinliyle evlenen Kharouf buna rağmen İsrail güçlerinden oturma izni alamadı.

İsrail’in Kharouf’u Ürdün’deki mülteci kampına göndermeye çalıştığı öğrenildi. 

 

Mustafa Kharouf.jpg
Kharouf, oturma izni olmadığı gerekçesiyle 22 Ocak'tan bu yana idari bakımdan gözaltında tutuluyor / Fotoğraf: AA

 

Gazetecinin 1,5 yaşında bir kızı bulunuyor.

Anadolu Ajansı,  foto-muhabirlerinin serbest bırakılması için harekete geçti.

Kazancı İsrailli bakana mektup yazdı

AA Genel Müdürü Şenol Kazancı, İsrail Kamu Güvenlik Bakanı Gilad Erdan’a bir mektup yazarak Kharouf’la ilgili davanın yeniden değerlendirilmesini istedi.

Kazancı mektubunda "Kharouf'un sınır dışı edilerek Ürdün'e gönderilmek istenmesinin, İsrail hükümetinin gazetecilik faaliyetlerine ilişkin duyduğu rahatsızlıktan kaynaklanıyor olabileceğiyle ilgili şüphelerimiz var" ifadesini kullandı.

Ajans tarafından yapılan açıklamada ulusal ve uluslararası basın örgütlerinden insan hakları ve basın özgürlüğü ihlallerine tepki göstermeleri ve harekete geçmeleri istendi.

İdari tutukluluk askeri hakim kararıyla 5 yıla kadar çıkabiliyor

Filistin resmi kaynaklarına göre, İsrail hapishanelerinde 500'e yakını idari tutuklu, 230'u çocuk olmak üzere yaklaşık 5 bin 700 Filistinli bulunuyor.

İsrail "idari tutukluluk" adını verdiği uygulamayla Filistinlileri istihbarata dayalı olarak 1 ila 6 ay alıkoyabiliyor. Tutuklunun, "İsrail'in güvenliği için tehlike teşkil ettiğine" karar verilmesi halinde ise askeri hakim, suç isnadında bile bulunmadan tutukluluk süresini 5 yıla kadar uzatabiliyor.

22 Ocak’ta gözaltına alınan Kharouf’un gözaltı süresi 5 Mayıs’a kadar uzatıldı.
 

 

Independent Türkçe ve AA

DAHA FAZLA HABER OKU