Uzmanından koronvirüs uyarısı: Böyle devam ederse kışın ikinci dalgayı göreceğiz

Enfeksiyon hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Çağ, hastanelere ateş, öksürük veya bir boğaz ağrısı semptomlarıyla başvuran insanlar artacağını söyledi

Kurallara dikkat edilmemesi durumunda kışın vakaların artacağı ve hastanelerin iş yükünün ağırlacağı belirtildi / Fotoğraf: AA 

İstanbul Medeniyet Üniversitesi (İMÜ) Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yasemin Çağ, yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile mücadelenin kurallara uyulmadığı takdirde kışın bunun daha da zorlaşacağını belirtti. 

Çağ, şu anda çoğu düğün ve taziyelerin havada gerçekleştirildiğini ifade ederek bu durumun değişeceğini söyledi. 

"Gerçekten kışın bu şekilde, sosyal mesafeye ve genel olarak önlem kurallarına uyulmazsa mutlaka beklediğimiz ikinci dalga olacaktır" diyen Çağ, Kovid-19 ile mücadelenin bugüne kadar bahar ve yaz aylarında yapıldığını, salgınla kışın ilk kez mücadele edileceğini vurguladı. 

Havaların soğumasıyla vatandaşların kapalı alanlarda daha fazla zaman geçireceğine dikkati çeken Çağ, açık alanlara kıyasla kapalı alanlarda bulaş riskinin daha fazla olduğunu hatırlattı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Hastanelerin Kovid-19 yükü ağırlaşacak"

Kapalı alanlarda artan temasın vaka artışlarını da etkileyeceğine değinen Çağ, kış aylarında sıkça görülen gribin Kovid-19 belirtilerine benzerlik gösterdiğini söyledi.  

Bu durumun hastanelerin yükünü arttıracağına dile getiren Çağ, şöyle konuştu:  

"Hastanelere ateş, öksürük veya bir boğaz ağrısı semptomları ile başvuran insanlar tabii 'Covid miyim?' diye başvuracak, hastanelerde gereksiz bir Covid yükü oluşturacak. Aslında bu hekim olarak bizim en büyük korkumuz. Çünkü yazın çok görmediğimiz öksürük, ateş, boğaz ağrısı olan hastaların hepsi Covid şüphesiyle değerlendirilecek bizim için." 
 

"Ortak kullanım alanlarında risk büyük"

Kışın bulaş riskinin fazla olduğu alan ve malzemeleri sıralayan Çağ, "Riskin en fazla olduğu yerler insanların ellerini en fazla değdirdiği yerler. Nereler buralar, ortak kullanım alanlarındaki kapı kolları, musluk bataryaları, onun dışında insanlar restorana gidiyorlar oradaki masanın üzerine ellerini koyuyorlar. Eğer o masa sizden önce kalkan kişiden sonra temizlenmediyse orası risklidir. O kişiden sonra o masanın virüse etkili bir dezenfektan ile temizlenmiş olması lazım" ifadelerini kullandı.

Doç.-Dr.-Yasemin-Çağ.jpeg
Medeniyet Üniversitesi'nde görevli Doç. Dr. YaseminÇağ, koronavirüse karşı önlemlerin sıklaştırılması gerektiğini söyledi / Fotoğraf: Medeniyet Üniversitesi 

"Kağıt kullanımını azaltmak çözüm olabilir"

Kargo firmaları ile evrak yoğunluğunun fazla olduğu kurumlarda Covid-19 riskine dikkati çeken Çağ, sözlerini şöyle tamamladı:

"Kargo firmalarında en büyük, risk orada üç tane kalem var. O üç kalemi kim bilir günde en az 100 kişi kullanıyor. Bu tür işlerde, bankalarda belki imza atılırken, kargolarda evrak doldurulurken bir kere oradaki kalemlerin ortak kullanılmaması gerekiyor. O kalemleri kullanmayacaksınız veya kullanıyorsanız kullandıktan sonra hemen sonrasında elinizi dezenfekte etmeniz gerekiyor.
Yine ortak kullanılan kırtasiye malzemeleri risk taşıyor. Evraklar da riskli. Aslında mümkün olduğunca elektronik evraklara dönebilmek, kağıt kullanımını azaltmak bir çözüm olabilir."

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU