Antik Mısır mumyaları incelendi: Kedinin boğazlandığı, yılanın kırbaçlanarak öldüğü ortaya çıktı

Araştırmaya öncülük eden Profesör Richard Johnston, “Antik Mısır'da en az 2 bin yıl önce ölen hayvanlar üzerinde etkili bir otopsi yapabildik” dedi

Yeni mikro BT taramaları, fotoğraftaki mumyalanmış kedinin ölmeden önce "boazlandığını" gösterdi (Swansea University)

Britanyalı bilim insanları yüksek çözünürlüklü 3D taramalarla Antik Mısır’da mumyalanan üç hayvanı ayrıntılı biçimde inceledi. Galler'deki Swansea Üniversitesi’nden araştırmacılar, incelemeler sonucunda hayvanların 2 bin yıldan daha uzun süre önce nasıl yaşadığını ve öldüğünü ortaya koydu.

İncelenen üç mumyanın bir yılan, bir kuş ve bir kediye ait olduğu önceki araştırmalarla belirlenmişti. 3D tarama yöntemini kullanan araştırmacılar ise, standart bilgisayarlı tomografiye göre 100 kat ayrıntılı bilgi edinmeyi ve hayvanları dişlerine kadar incelemeyi başardı.

Araştırmaya öncülük eden Profesör Richard Johnston, “Antik Mısır'da en az 2 bin yıl önce ölen hayvanlar üzerinde etkili bir otopsi yapabildik” diye konuştu.

İlk tramalar sonucunda mumyalanan kedinin 5 aylıktan daha küçük olduğu ortaya çıktı. Hayvanın omurlarının ayrılması, "boğazlanarak" öldürüldüğünü gösteriyordu. 

CNN'nin haberine göre sanal kemik ölçümü mumyalanan kuşun da bir Avrasya kerkenezi olduğunu ortaya koydu.

Genç bir mısır kobrası olarak tanımlanan yılanda ise böbrek hasarına ilişkin kanıt bulundu. Bu da hayvanın suya erişemediği ve bir tür gut hastalığına yakalandığı anlamına geliyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmacılar ayrıca, kobranın “kırbaçlanarak” öldürüldüğünü ve mumyalama sırasında “ağız açma töreni” gerçekleştirildiğini aktardı. Bu tören Antik Mısır'da mumyalama sürecinde ölüm sonrası hayat için yapılan bir ritüeldi.

Swansea Üniversitesi’nin Mısır Merkezi küratörü Carolyn Graves-Brown, yılanın ağzında küçük toplar bulunduğunu, bu nedenle hayvanın törende kullanıldığını düşündüğünü aktardı. 

Graves-Brown’un düşünceleri doğruysa bu, yılanlar üzerinde uygulanan karmaşık bir ritüel davranışına dair ilk kanıt niteliği taşıyor.

Kediler, yılanlar, timsahlar ve köpekler gibi hayvanların mumyalanması, Antik Mısır'da yaygın bir davranıştı.

Hayvanlar, bazen sahipleriyle birlikte gömülüyor, bazen de öbür dünyada yiyecek kaynağı olarak kullanılacağı düşünülüyordu. 

Bu şekilde 70 milyon kadar hayvanın mumyalandığı tahmin ediliyor.

 

Independent Türkçe, CNN

DAHA FAZLA HABER OKU