Karadeniz'de 320 milyar metreküp doğalgaz keşfedildi: Türkiye enerjide dışa bağımlılıktan kurtulacak mı?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan "müjdesini" açıkladı. Erdoğan'ın verdiği bilgiye göre Karadeniz'de 320 milyar metreküp doğalgaz bulundu. Tespit edilen rezerv Türkiye'nin ithal ettiği enerjinin ne kadarını azaltacak?

Recep Tayyip Erdoğan, Karadeniz'e doğru yola çıkan Fatih sondaj gemisi böyle selamlamıştı / Fotoğraf: AA 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, çarşamba günü duyurduğu "müjde"yi açıkladı.

Buna göre Türkiye'nin Karadeniz'de bir süredir devam ettirdiği aramalar olumlu sonuçlandı ve bölgede doğalgaz rezervi buldu.

Peki Erdoğan'ın 320 milyar metreküp olarak açıkladığı doğalgaz rezervi, Türkiye'nin ihtiyaçlarını karşılayacak mı? Türkiye hangi ülkelerden ne kadar doğalgaz ihraç ediyor?

Türkiye, 2018'den beri 81 ildeki hanelere doğalgaz sağlıyor. Nüfusun neredeyse yüzde 80'ine ulaşan doğalgazda abone sayısı geçen yıl itibarıyla 16 milyon olarak kayıtlara geçti.

Yıllara göre kullanım

Özellikle kış aylarında pahalılığıyla gündeme gelen doğalgazın ithalatı Türkiye'de 2019 yılı hariç olmak üzere hep yükseliş eğilimi gösterdi.

2007 yılında 37,4 milyar metreküp kullanılan doğalgaz, 2018 yılında rekor kırarak 50,36 milyar metreküpe yükseldi.

Bu rakam 2019'da beklentilerin aksine düşüş yaşadı ve 45,2 milyar metreküp olarak kaydedildi.

2007-2016 arası doğalgaz ithalatı - epdk.PNG

Türkiye'nin aylık bazda kullandığı doğalgazın yıllara göre dağılımı. (Tablo: EPDK)

Kimden ithal ediliyor, ne kadar ödeniyor?

Linnyit, taş kömürü ve petrole göre çok daha temiz bir enerji olan doğalgazın pahalılık sebeplerinden birisi de ülkedeki rezervlerin tüketimin ancak yüzde 1'ini karşılayabilmesi ve bu sebep dolayısıyla ithal edilmesi.

Ankara, uzun yıllardır doğalgaz ithalatında en yüksek kaleme Rusya'yı yazıyor.

Türkiye, birlikte Türk Akımı projesini yaptığı Rusya'dan geçen yılki doğalgaz ithalatının yüzde 50'sini karşıladı.

Hem boru hatları hem de tankerlerle yapılan doğalgaz ithalatında ihtiyacın geri kalan kısmı İran, Azerbaycan, Cezayir, Nijerya ve Katar'dan karşılandı.

Doğalgazda resmi rakam yok

Ülkenin dönüşüm, enerji, ulaşım, sanayi, hizmet, konut gibi sektörlerde kullandığı doğalgazın ithalat fiyatları "ticari sır" gerekçesiyle resmi olarak açıklanmıyor.

Ancak Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Fatih sondaj gemisinde yaptığı açıklamada Türkiye'nın yılda 40 milyar dolarlık enerji ithal ettiğini açıkladı.

Bu rakamın ne kadarının doğalgaz ithalatı için kullanıldığına ilişkin ise bilgi vermedi. 

Bazı kaynaklarda Türkiye'nin bin metreküp Rus gazı için 188 dolar, İran gazı için 191 dolar, Azerbaycan gazı için 180 dolar ödediği ifade ediliyor.

Enerji ithalatı, Türkiye'nin toplam ihracatı içerisindeki en büyük paya sahip. Geçen yıl bu ithalat rakamı 41 milyar 184 milyon dolar olarak kayıtlara geçti.

Türkiye'nin çıkardığı doğalgaz

Türkiye'nin İstanbul, Kırklareli, Tekirdağ, Düzce, Edirne, İstanbul ve Çanakkale'de küçük boyutlarda doğalgaz çıkardığı biliniyor. Bu 7 ilde çıkarılan doğalgaz miktarının 2019 yılında 38 milyon metreküp olduğu ifade ediliyor.

Doğalgaza ne kadar ödüyoruz?

Kış aylarında en çok şikayet edilen konulardan birisi olan doğalgaza son 10 yılda gelen zamlar vatandaşın cebini zorluyor. Geçen yıl doğalgaza kademeli bir şekilde yüzde 33'e yakın zam gelmişti.

2018'de 300 metreküp doğalgaz karşılığında yaklaşık 345 liralık bir fatura ödeyen vatandaşların faturası 2020 yılında 550 liraya kadar çıkacak.

 

DAHA FAZLA HABER OKU