Mars'a kimin gideceğine milyarderler karar verecek

SpaceX'in son başarılı roket testi, önümüzdeki on yıl içinde Elon Musk ve Jeff Bezos gibi özel girişimcilerin finansmanıyla Mars'ta insan görebileceğimiz anlamına geliyor. Ama yeni fethedilen Kızıl Gezegen'in sorumluluğunu da üstlenecekler mi?

Bugüne kadar Mars'a yapılan yolculukların neredeyse yarısı başarısızlıkla sonuçlandı (AP)

Berrak bir gecede, göğe bakmaktan ve orada ne olduğunu merak etmekten daha güzel bir şey yok fakat bu ebedi sorunun cevabı Mars'ta oturup Dünya'ya bakan Elon Musk, Jeff Bezos, Richard Branson ve milyarder arkadaşlarına kalacaksa, o zaman bir sorunumuz var Houston.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İki NASA astronotunun bu hafta SpaceX uzay aracıyla Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan güvenle döndüğü ve Musk'ın bir sonraki Mars roketinin son prototipinin dün başarıyla test edildiği uzay keşfi ile ilgili heyecan verici ve yeni ortamda, bu tamamen ihtimal dışı bir senaryo değil.

Bu olaylar bize, rekabet halindeki ulusal hükümetlerin bir zamanlar bu hayalleri finanse etmek için gerekli devasa fonlara tek olası kaynağı sağlamak için birbirlerini alt etmeye uğraştığı bir arenada, gelecekte uzay keşfinin finansmanını bireylerin üstleneceğini gösteriyor.

Ancak büyük heyecanla Kızıl Gezegen'de tatil planlamaya başlamadan önce, iplerin kimin elinde olduğuna bir bakalım. Gerçekten de Mars'a insan gönderip bu tozlu kızıl kayayı yaşanılabilir bir yer hale getirme girişiminin lojistiği söz konusu olduğunda araba üreticisi Musk'ın, kitapçı Bezos'un veya baloncu Branson'ın tüm kartları ellerinde tutmasını mı istiyoruz? Dümeni bu adamların veya ahbaplarının tuttuğu bir Mars toplumunda yaşamak dayanılmaz olurdu.

Bana tuhaf gelen şey, asla antropoloji, astrofizik veya astronomiye büyük bir ilgi duyuyormuş gibi görünmemeleri. Bahsetmekten hoşlandıkları şeyler hep büyük roketler inşa etme, uydular gönderme ve son insandan daha ileri gitme gibi çılgın hayalleri. Bu ilgi, sanki yeni krallıklarının hükümdarı oldukları bir bilim kurgu-fantezi karışımına dayanıyor gibi görünüyor. Çizgi roman toplantılarına katılanlarla ve Yıldız Savaşları koleksiyon ürünlerine bakarken bir yandan da Vulcan dilinde akıcı bir şekilde sohbet edenlerle aynı tür fantezilere düşkünler.

Bu tip bir über-geek grubun komutasında hizmet etmektense, Kızıl Gezegen'de basınçlı biyodomumdan dışarı çıkıp gözlerimin pörtleyip fırlamasını ve ben canlı canlı kızarırken tüm iç organlarımın radyasyondan şişmesini yeğlerim.

Bunlar ve benzerleri bir gün Mars'ta yaşamamızı mümkün kılacak adamlar olsalar da, onlarla birlikte yaşamak isteyeceğimden veya her durumda bu cesur yeni dünyayı yönetmek için bu kadar donanımlı olduklarından pek emin değilim.

Musk buluttan nem kapmasıyla ünlü, Tayland'da bir mağarada mahsur kalan futbol takımını kurtarmak için denizaltı gönderme teklifini alaya alan bir adamcağıza "pedofil" diye hakaret etmiş, Johnny Depp'in eski eşi Amber Heard'le ilişkisi olduğu iddiaları üzerine Depp'i kafes dövüşüne davet etmiş biri.

Bir de, sanki kafamızın üzerinde daireler çizecek daha fazla çöpe ihtiyacımız varmış gibi, galaksiler arasında tüketiciliğin ahmakça bir timsali olarak bir Tesla arabayı anlamsız yere yörüngeye fırlatması var. Bu bize liderlik etmesini isteyeceğimiz biri mi?

Bezos'a gelince, onu teknoloji devlerinin elinde tuttuğu gücün miktarını soruşturan Kongre Komitesi'nin önünde keliyle ve şaşkın bakışlarıyla kıvranırken izlemek de pek hoş değildi.

Ve dünyadaki birkaç mega evin şu anki sahibi olarak Güneş'e en yakın dördüncü kayaya taşınırsa, en büyük mekanın kesinlikle kendisine ait olmasını bekleyebilirsiniz. Sorun tam da burada.

Mars'a gitmek isteyen galaktik öncü türü, nüfus büyüyüp gelişmeye devam ettikçe alt basamaklarda yaşayacağı bir topluluk oluşturmakla ilgilenmiyor. O servetini inşa ederken, koloninin geri kalanının onun her istediğine koşturmasını ve bütün zor işleri başkalarının yapmasını istiyor.

İnsanlı Uzay Keşfini Kurtarma Koalisyonu'nun kurucusu ve Trump'ın başkanlık kampanyasının eski danışmanlarından Art Harman 2019'da Uluslararası Mars Toplumu Toplantısı'nda, tüm ağır yüklerin (tabii yerçekimi Dünya'dakinin %37'si kadar olduğu için daha kolay) kontrat imzalayan işçiler tarafından taşınacağını söylemişti. Yeni kolonideki hak ve yükümlülüklerini, muhtemelen geçişlerini ayarlayan ve bütün projeyi finanse eden milyarder iş adamlarının karar verdiği gibi belirleyeceklerdi.

Tanıdık geliyor mu? Bu durumda, önümüzdeki yüzyılda yükselmeye başlayan bir Yeşillerin Hayatı Önemlidir hareketiyle karşılaşmamız kesinlikle beklenebilir. Görünüşe göre bu olasılığa biraz hızlı ulaştık.

Teknolojide önemli ilerlemeler kaydedildi ve bugün uzay işi büyük bir iş. Fırlatılacak bir uydusu ya da Uluslararası Uzay İstasyonu'na gönderecek birkaç astronotu olan ulus devletler, bunu nasıl yapacağını bilenlere ve gerekli donanıma sahip olanlara başvuruyor. Musk'ın SpaceX'i, Bezos'un Blue Origin'i, Branson'ın Virgin Galactic'i ve hatta Lockheed Martin-Boeing ortak girişimi United Launch Alliance (Birleşik Fırlatma Ortaklığı) ise seçenekler arasında.

Başka yerlerde, Ortadoğu'nun para babası şeyhleri kendi Arap uzay yarışlarında rekabet ediyor. Suudi Arabistan uydular gönderiyor, Birleşik Arap Emirlikleri kendi Mars görevini başlatıyor.

Gökyüzü birdenbire çok kalabalıklaşmaya başladı. Şu anda üzerimizdeki yörüngede bulunan binlerce uyduyla, dünyanın her noktasından bugüne dek hiç olmadığı kadar düzenli aralıklarla fırlatılan roketlerle ve insanları başka gezegenlere göndermek gibi daha önce erişilmez olduğu düşünülen bir fikre yönelik devasa kamu desteğiyle, bir gün yeni bir uygarlık inşa etme hayali olasılıklar arasında.

Ve bu harika bir şey. Üzerinde düşünürsek, 50 yıldan biraz uzun süre önce Ay'a birini gönderdiğimiz için heyecanlıydık, şimdi onu Mars'a indirmenin eşiğindeyiz. Yıldızlarla dolu gökyüzünün altındaki rüyalarımızı meşgul etmesi gereken, bundan sonra neler olacağı.

Fleet Street'in eski editörü olan Britanyalı gazeteci Damian Wilson, aynı zamanda Birleşik Krallık ve AB'de özel finans sektörü ve siyasi iletişim danışmanıdır.

 

 

* Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.rt.com/op-ed

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

 

 

DAHA FAZLA HABER OKU