Suudi Arabistan: Bölgede İran'ın elini kolunu bağlayacak her türlü adımı destekliyoruz

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde, İran'a yönelik uluslararası silah ambargosu kararının uzatılmasına yönelik yasa tasarısı reddedilmişti

Fotoğraf: Reuters

Suudi Arabistan Bakanlar Kurulu, Kral Selman bin Abdulaziz başkanlığında başkent Riyad'da toplantı.

Kurul toplantısının ardından yapılan açıklamada, İran'a yönelik silah ambargosunun uzatılmasına ilişkin bazı ifadeler yer aldı.

Bakanlar Kurulu üyesi ve Medya Bakanvekili Devlet Bakanı İsam bin Said, Suudi Arabistan'ın Cenevre'de İran'a yönelik silah ambargosunun uzatılması çağrısı yaptığını belirtti.

Bakan, Riyad'ın konvansiyonel olsun ya da olmasın tüm silahlara yönelik İran'a uygulanan uluslararası silah ambargosunun kaldırılması halinde daha fazla yıkım ve tahribat olacağı, "İran'ın müdahaleleri nedeniyle bölgesel çatışmaların daha da şiddetleneceği" konusunda emin olduğunu aktardı. 

Ayrıca, Krallığın bölgede İran'ın elini kolunu bağlayacak her uluslararası müdahaleye destek vereceği bildirildi.

BMGK reddetmişti

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), İran'a uygulanan silah ambargosunun uzatılmasına yönelik karar tasarısını reddetmişti.

BMGK'nin, Orta Doğu'da İran'ın eylemleri nedeniyle tehlike altında olan birçok ülkenin İran'a silah ambargosu çağrılarını reddettiğini vurgulayan ABD Başkanı Mike Pompeo, "Bu ülkeler, silah ambargosu uzatılmazsa İran'ın daha çok kaos ve yıkım yayacağını biliyor ancak BMGK bunu görmezden gelmeyi seçti. ABD hiçbir zaman bölgedeki dostlarının BMGK'deki taleplerinin peşini bırakmayacak. Teokratik terör rejiminin, Avrupa'nın, Orta Doğu'nun ve diğer bölgelerin kalbini tehdit edecek şekilde silah satıp alma özgürlüğü olmamasını sağlamak için çalışacağız" açıklamasında bulunmuştu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU