CNN'den yeni anket: Trump'la Biden arasındaki fark hazirandan bu yana azaldı

Araştırma ayrıca, kasım seçimlerinde fikrini değiştirebileceğini söyleyen seçmenler açısından durumun Trump aleyhinde seyrettiğini gösteriyor

Yakın tarihte yapılan başka bir anket, Biden'ı Trump'ın 7 puan önünde gösteriyordu (AP)

ABD’de kasım ayında yapılacak başkanlık seçimlerine haftalar kala Başkan Donald Trump’la Demokrat rakibi Joe Biden arasındaki muhtemel oy farkını işaret eden anketlerde de dalgalanmalar yaşanıyor.

CNN televizyonunun kamuoyu araştırma şirketi SSRS ile gerçekleştirdiği son anket, önemli birçok konuda rakibinden avantajlı durumda olmasına ve kısa süre önce Kaliforniya Senatörü Kamala Harris’i kendisine başkan yardımcısı adayı olarak seçtiğini duyurmasına rağmen Biden’ın Trump’la arasındaki farkın haziran ayından bu yana gözle görünür derecede azaldığını işaret ediyor.

Yüzde 4’lük yanılgı payı koyan araştırma, kayıtlı seçmenlerin yüzde 50’sinin Biden-Harris ikilisini destekleyeceğini, Trump-Pence içinse bu rakamın yüzde 46 olduğunu gösteriyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

CNN, ankette oy verme konusunda “çok istekli” ya da “istekli” olduklarını söyleyen yüzde 76’lık bir kesim dikkate alındığında Biden’ın şansının yüzde 53’e yüzde 46 olduğunu; seçimde delegeler kurulunu en çok etkileyecek eyaletlerdeki seçmenler açısından bakıldığında da bu farkın daraldığını ifade ediyor.

Trump zorlu eyaletlerde savunmaya geçti

İki aday arasında en çetin mücadeleye sahne olacak 15 eyaletteyse Biden’ı destekleyenlerin oranının yüzde 49, Trump’ı destekleyenlerin de yüzde 48 olduğu belirtiliyor. 2016 seçimlerinde söz konusu eyaletlerin 10’unu Trump’ın, 5’ini de Demokrat aday Hillary Clinton’ın aldığını hatırlatan CNN, son tablonun Trump’ın kampanya ekibinin bu eyaletlerde ataktan ziyade savunmaya geçtiği anlamına geldiğini kaydediyor.

Diğer taraftan araştırma, kasım seçimlerinde fikrini değiştirebileceğini söyleyen seçmenler açısından durumun Trump aleyhinde seyrettiğini gösteriyor. Buna göre Trump destekçilerinin yüzde 12’sinin, Biden taraftarlarının da yüzde 7’sinin kararlarından cayabileceği belirtiliyor.

Başkanlığına onay verenlerin oranı belli oldu

Ankete göre Trump’ın başkanlık vazifesini hakkıyla yaptığını düşünenlerin oranı yüzde 42 çıkarken, aksi yönde görüş bildirenlerin oranıysa yüzde 54’ü gösteriyor. Trump onay almada bu rakamlarla eski başkanlardan Jimmy Carter (yüzde 33) ve George H. W. Bush’un (yüzde 35) önüne geçse de Barack Obama (yüzde 48), George W. Bush (yüzde 49), Bill Clinton (yüzde 53) ve Ronald Reagan’ın (yüzde 54) gerisinde yer alıyor.
 


Yüzde 57’si Harris’in başkanlık vasfı taşıdığını düşünüyor

12 Ağustos'ta gerçekleştirilen ve 987'si kayıtlı seçmen bin 108 kişinin katıldığı anket, Biden’ın yardımcı tercihine seçmenlerin yaklaşımı hakkında da ipucu veriyor.

Mayıs ayından bu yana Amerikalıların gözünde onay oranı yüzde 32 olan (ve yüzde 33 tarafından olumsuz görülen) Kamala Harris son ankete göre yüzde 41 destek görüyor, katılımcıların yüzde 38’iyse bu isim hakkında olumsuz fikir taşıyor.

Ankete katılanların yüzde 52’si Biden’ın Harris seçimini “mükemmel” ya da “çok iyi” olarak nitelendirirken, yüzde 57’lik bir kesimse bu tercihin Biden’ın önemli kararları verme kabiliyetini işaret ettiğini düşünüyor.

Ayrıca katılımcıların yüzde 57’si mecburiyet halinde Harris’in başkanlık yapma vasfı taşıdığını belirtiyor.

 

Independent Türkçe, CNN

DAHA FAZLA HABER OKU