ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı: Suudi Arabistan, İsrail ile normalleşen ikinci ülke olabilir

"Bölgede İsrail ile ilişkileri normale döndürme eğilimi var" diyen O'Brien, BAE'nin ardından birçok Ortadoğu ülkesinin aynı yönde adım atabileceğini sözlerine ekledi

Fotoğraf: AFP

ABD Ulusal Güvenlik Danışanı Robert O'Briend, Başkan Donald Trump yönetiminin, Birleşik Arap Emirlikleri'nden (BAE) sonra birçok ülkenin İsrail ile normalleşme adımı atacağından emin olduğunu söyledi.

Amerikan NBC Televizyonu'na konuşan O'Brien, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Abu Dabi Veliahtı ve BAE lideri Şeyh Muhammed bin Zayid'in adımını "cesurca" olarak nitelendirdi.

Trump yönetiminin, İsrail ile normalleşme için bazı Ortadoğu ülkeleri ile görüşmelere devam ettiğini ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Bölgede İsrail ile ilişkileri normale döndürme eğilimi var" diyen O'Brien, Trump'ın Başdanışmanı ve damanı Jared Kushner ve Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun normalleşmeye katılım konusunda diğer bölgesel liderlerle görüşmelerini tamamladığına dikkat çekti.

"Bu ivmeyi geliştirmeyi umuyoruz" diyen güvenlik danışmanı, bir takvim belirleneceğini de sözlerine ekledi.

"Suudi Arabistan ikinci ülke olabilir"

İsrail ile BAE ve Arap dünyası arasındaki barış görüşmelerinin dünyanın en zor müzakeresi olduğunu söyleyen O'Brien, yakında İsrail ile normalleşme adımı atacak birkaç devlet daha olacağını vurguladı.

O'Brien, Suudi Arabistan'ın bu yönde adım atabilecek ikinci ülke olabileceğini belirtti.

Fox News'e verdiği demeçte ise O'Brien, "Bizler iyimser yaklaşıyoruz. Neler olacağını görmeliyiz. Suudi Arabistan'ın yanında birçok ülkeyle görüşüyoruz" ifadelerini kullandı.

Trump'ın damadı Kushner, geçtiğimiz günlerde İsrail iel Suudi Arabistan arasındaki ilişkilerin normale dönmesinin yaklaştığını ve bunun "kaçınılmaz" olduğunu ifade etmişti.

 

BAE ile İsrail arasındaki normalleşme anlaşması

ABD Başkanı Trump, 13 Ağustos Perşembe günü İsrail ile BAE'nin "ilişkilerini tamamen normalleştirmek" için anlaşmaya vardıklarını duyurmuştu. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da Trump'ın paylaşımını alıntılayarak, "Bu tarihi bir gün" değerlendirmesi yapmıştı.

BAE'nin resmi ajansı WAM'ın haberinde ise İsrail ile BAE'nin, ilişkilerin tesisi için "ortak bir yol haritası" belirleme konusunda anlaştığı ve iki ülkeden yetkililerin ilerleyen haftalarda bir araya gelerek farklı alanlarda ikili anlaşmalar imzalayacağı ifade edilmişti.

BAE, 1979’da Mısır’ın, 1994’te de Ürdün’ün ardından İsrail ile normalleşme anlaşmasını imzalayan üçüncü Arap ülkesi oldu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU