İsrail İstihbarat Bakanı: Sudan ile normalleşme anlaşması pek yakında; belki yılbaşından önce bile imzalanabilir

BAE ile İsrail arasındaki normalleşme anlaşması tartışılmaya devam ederken Bakan Cohen’den Sudan’la normalleşme anlaşmasının yılbaşından önce imzalanabileceği yönünde açıklama geldi

Fotoğraf: Reuters

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile İsrail arasındaki normalleşme anlaşmasına Filistinliler başta olmak üzere bazı Arap halkların tepkileri sürüyor.

İki ülke arasındaki anlaşma, henüz sıcaklığını korurken İsrail İstihbarat Bakanı Eli Cohen’den BAE’den sonra Sudan'ın da yakında Tel Aviv ile normalleşme anlaşmasına varacağı yönünde açıklama geldi.

Cohen, İsrail'in Kamu Yayın Kuruluşu KAN'a yaptığı açıklamada, "Sudan ile normalleşme anlaşması pek yakında. Bu tarihi anlaşma belki yılbaşından önce bile imzalanabilir" dedi.

KAN'ın haberinde Tel Aviv ile Hartum arasında normalleşme anlaşmasının imzalanması için hazırlıkların sürdürüldüğü de kaydedildi.

Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan ilk defa 3 Şubat’ta Uganda'da İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüşmüştü.

Netanyahu da sosyal medya hesabından yaptığı yazılı açıklamada, "İki ülke arasındaki ilişkileri normalleştirecek iş birliğini başlatma konusunda fikir birliğine vardık" ifadesini kullanmıştı.

Cohen BAE'ye gidiyor

Öte yandan, KAN'ın haberinde, İsrail istihbarat servisi MOSSAD'ın Başkanı Yossi Cohen'in bu akşam BAE'ye gittiği belirtildi.

Cohen'in BAE Veliaht Prensi Muhammed Bin Zayid ile Tel Aviv ile Abu Dabi arasında varılan normalleşme anlaşmasının ayrıntılarını görüşeceği ifade edilen haberde, BAE'li adı belirtilmeyen üst düzey bir yetkiliye dayandırılarak, normalleşme anlaşmasının imzalanmasının hemen arkasından iki ülkenin karşılıklı olarak büyükelçilikleri açacağı kaydedildi.

Ne olmuştu?

ABD Başkanı Donald Trump, İsrail ve BAE’nin ilişkilerini "tamamen normalleştirmek" için  anlaşmaya vardıklarını duyurmuştu.

Filistin Yönetimi, anlaşmayı, Kudüs, Mescid-i Aksa ve Filistin davasına ihanet olarak değerlendirerek, tepki göstermişti.

Şiddetle kınanan anlaşmayı reddeden Filistin Yönetimi, "BAE'nin İsrail ile anlaşması Kudüs, Mescid-i Aksa ve Filistin davasına ihanettir. Bu adım Arap Barış Girişimi, Arap Birliği ve İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) toplantılarının ve uluslararası meşruiyetin kararlarını yerle bir etmektir" açıklamasını yapmıştı.

Filistin ayrıca Abu Dabi’deki büyükelçisini de geri çekmişti.

Filistin’in yanı sıra birçok ülkeden de anlaşmaya tepki gelmişti.

 

Independent Türkçe, ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU