Sızdırılan belgeler: Mark Zuckerberg 'dostlarıyla' Facebook kullanıcılarının kişisel bilgilerini paylaşıyor

Zuckerberg’in kullanıcı bilgilerini, Facebook’a reklam vermek için ciddi paralar harcayan şirketlere ödül olarak sunduğu iddia ediliyor

Sızdırılan binlerce sayfalık belgeye göre, Facebook kurucusu ve CEO’su Mark Zuckerberg, platform kullanıcılarının kişisel bilgilerini düzinelerce uygulama geliştiricisiyle paylaştı.

Araştırmacı gazeteci Duncan Campbell’in ele geçirdiği yaklaşık 4 bin sayfa doküman arasında, kurum içi e-postalar, sunumlar, toplantı özetleri ve çalışanların kendi aralarında yaptıkları çevrimiçi sohbetler bulunuyor.

NBC News, Computer Weekly dergisi ve Almanya’nın Süddeutsche Zeitung gazetesiyle paylaşılan belgeler, veri paylaşımındaki iş birliğinin kapsamını da ortaya koyuyor.

Zuckerberg’in söz konusu verileri, Facebook yöneticileriyle iyi ilişkiler kuran veya platforma reklam vermek için ciddi paralar harcayan şirketlere ve uygulama geliştiricilerine ödül olarak sunduğu iddia ediliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Buna göre, söz konusu şirketlerin yanı sıra, hassas kullanıcı verilerine erişim imkanı verilmeyen diğer şirketler de kendi verilerini Facebook’la paylaşması için teşvik ediliyor.

Söz konusu belgelere göre, bu yöntemler Facebook’un 2011 ve 2015 arasında, “en önemli sosyal ağ platformu” pozisyonunu pekiştirmesini sağladı.

The Independent’ın sorularına henüz yanıt vermeyen Facebook’un başkan yardımcısı ve genel danışman yardımcısı Paul Grewal, NBC News’e yaptığı açıklamada söz konusu belgelerin gerçek ama aldatıcı olduğunu ileri sürdü.

“Bu belge yığını olayın sadece bir yüzünü anlatıyor ve meselenin bağlamını kasten göz ardı ediyor” şeklinde konuşan Grewal, sözlerine şöyle devam etti:

“İnsanların, arkadaşlarının bilgilerini uygulama geliştiricilerle paylaşmasını önlemeye yönelik, 2014 ve 2015’te yaptığımız değişikliklerinin arkasındayız. Gerçekler ortada; insanların bilgilerini asla satmadık.”

Öte yandan Facebook “sızdırılan belgelerin cımbızlandığına” ilişkin iddiasını destekleyecek ek belgeler sunmaktan kaçındı.


 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU