Bilim insanları, Putin’in aşı ilanı karşısında endişeli: "Pervasızca, aptalca ve etik dışı"

Bilim insanları, bulgular kamuya açıklanmadan aşının işe yarayıp yaramadığını bilmenin "imkansız" olduğunu söyledi

Vladimir Putin'in aşıyla ilgili tescil kararını duyurması geniş yankı uyandırdı (Reuters)

Vladimir Putin'in insanlar üzerinde iki aydan daha az sürede yürütülen test sürecinin ardından Rusya'nın dünyanın ilk koronavirüs aşısını onayladığını söylemesi sonrası uzmanlar ciddi endişe taşıdıklarını belirtti.

Putin salı günü yaptığı açıklamada, gerekli testleri geçip etkisinin kanıtlandığı hususunda ısrar ettiği aşıyı, yetişkin kızlarından birinin çoktan yaptırdığını ifade etti.

Ancak Rusya dışındaki bilim insanları, şimdiye kadar bu iddiaları destekleyebilecek yayımlanmış hiçbir bilimsel kanıt olmadığı konusunda uyarıda bulundu.

University College London'ın Genetik Enstitüsü Direktörü Profesör Francois Balloux aşıyı bu kadar çabuk onaylama kararının "pervasızca ve aptalca" olduğunu söyledi.

Balloux, "Uygun şekilde test edilmemiş bir aşıyı kitlesel düzeyde kullanmak etik dışıdır" dedi.

Rus aşı kampanyasının karşılaşacağı herhangi bir sorunun neticesi yıkıcı olacak ve sağlığı olumsuz etkilemekle kalmayıp halkın aşılara yönelik kabulünü daha da geriletecektir.

Rusya'nın sağlık bakanlığının aşıya verdiği onay, binlerce katılımcının dahil edildiği daha geniş çaplı üçüncü evre denemelerin başlamasından önce geldi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Aşının etkisini gözlemlemek adına belli oranda virüse yakalanmış kişileri de içeren bu tip denemeler, normalde bir aşının resmi onay almasında temel bir öncül olarak kabul ediliyor.

Edinburgh Üniversitesi'nde immünoloji ve bulaşıcı hastalıklar profesörü Eleanor Riley, daha önce de salgınlarda bazı aşıların çabucak onay aldığı örneklere rastlandığını fakat bunların çoğunlukla Batı Afrika'daki Ebola salgını gibi yüksek risk barındıran durumlarda olduğunu kaydetti.

Riley, "Bu gibi gerekçelerin Kovid-19 pandemisinde şu an (ya da artık) geçerli olmadığı tartışma götürmez bir gerçek" dedi.

Kovid-19'dan ölüm riski bireysel düzeyde düşük ve çoğu ülkede daha da düşüyor. Ayrıca bu durumu kısa ve orta vadede sürdürmemizi sağlayacak etkili halk sağlığı önlemlerimiz var.

Avrupa'daki enfekte oranlarının düşük olmasından dolayı bazı araştırma ekipleri aşı denemelerini, etkilerini test edebilecekleri vakaların çok daha fazla olduğu Brezilya ve ABD'de yapıyor.
 


Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Rusya'nın aşısının olası ön yeterliğini sağlayacak bir süreç başlatmak için Rus sağlık yetkilileriyle görüşme planladıklarını bildirdi.

DSÖ Sözcüsü Tarık Jasarevic, Cenevre'de düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) brifinginde şu açıklamayı yaptı:

Rus sağlık yetkilileriyle yakın irtibat halindeyiz ve aşının DSÖ ön yeterliği alması olasılığına dair görüşmeler sürüyor. Fakat tekrar vurgulamak gerekiyor ki herhangi bir aşının ön yeterlik alması, güvenlik ve etkililikle ilgili gerekli tüm verilerin büyük titizlikle incelenip değerlendirilmesini icap ettiriyor.

Araştırmalara bağış yapan yardım kuruluşu Wellcome'un büyük bilimsel yatırımlar biriminin başkanı Mike Turner da aşı geliştirmede "değerlendirilmesi gereken en önemli unsurun" güvenlik olduğunu vurguladı.

Turner, "Kovid-19 tarihin en büyük aşı geliştirme mücadelesine neden olsa da hız meselesi güvenliği riske atmamalı" dedi.

Bu aşıyla ilgili verileri yayımlamadan onun etkililiğini veya güvenliğini değerlendirmek olanaksız. Erken test sürecinde bile böyle. Bu veriler kamu güvenini muhafaza etmek için açık ve şeffaf şekilde paylaşılmalı.

Turner, güvenliği sağlamak ve potansiyel nadir yan etkileri test etmek için tüm aşıların üçüncü evre denemeler dahil "sağlam klinik testlerden" geçmesinin zorunlu olduğunu ekledi.

Bu pandemiyi sonlandırmak için Kovid-19'a karşı güvenli ve etkili aşıları, tedavileri ve tanıları dünyanın her yerine, herkese ulaştırmamız gerekiyor.

Ajanslardan da yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Şafak Küçüksezer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU