“Kadınlar futbolda olmamalı, başkan olsam pembe forma yaptırmam” diyen beIN Sports spikeri Melih Şendil’e sosyal medyadan tepki yağıyor

beIN Sports’ta yayınlanan programda kadınların futbolda olmaması gerektiği, basketbolun da “erkek oyunu” olduğu şeklinde enteresan yorumlarda bulunan spikeri Melih Şendil’e başta spor camiası olmak üzere geniş bir kesimden tepki geldi

UEFA Şampiyonlar Ligi’nde oynanan Manchester City - Real Madrid maçı sonrası konuşan beIN Sports spikeri Melih Şendil’in cinsiyetçi açıklamaları sosyal medyada büyük tepki aldı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şendil, Real Madrid'in pembe renkteki formasını eleştirirken “Futbol o kadar ataerkil bir oyun ki… Mesela kadınlara voleybol oynamak çok yakışıyor ama şahsen benim düşüncem kadınlar futbolda olmamalı. Basketbol da erkek oyunu… Ayrımcılık yapıyor gibi olmayayım. Topa tutabilirler ama önemli değil alışığız. Ben başkan olsam asla bir pembe forma yaptırmam” ifadelerini kullanmıştı. 

Melih Şendil’e tepkiler başta spor camiası olmak üzere geniş bir kesimden tepki geldi. Twitter’da #KadınaYakışır hashtagi açılırken, futbol futbol kulüpleri de kadınlara desteğini gösterdi.
 

 

 

 

 

 

Galatasaray’ın kadın basketbol takımının eski kaptanı Işıl Alben ise Twitter’dan yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: 
 

Herkes her konuda elbette fikrini beyan etmekte özgür. Kimse zorla bir maçı seyretmemli ya da bir ligi takip etmemeli. 

Ancak “spor” gibi dünyada evresel bir dil olmuş, kıtaları birleştirmiş hayatlara önemli dokunuşlar yapmış, bayrakların, ulusların gururu olmuş, çocukları, gençleri sokaklardan alıp madalya kürsüsüne çıkarmış, eğitim burslarıyla iş hayatına ve sosyal hayata kazandırmış, daha fazla lisanslı genç olsun diye uğraşılan ve esasen “teşvik” edilmesi gereken bir sektörle ilgili bir cümle kurulurken daha fazla özenli olmak gerekirdi diye düşünüyorum. 

Melih Şendil beyefendi yaptığı açıklamayla, benim, meslektaşlarımın, tüm antrenörlerimin, idarecilerimin, kısaca kadın basketbolunun tüm paydaşlarının emeğine, spora olan tutkusuna, savaşımıza, duruşumuza, Avrupa şampiyonluklarımıza, Olimpik mücadelelerimize, hayalinde Ay-Yıldızlı formayı giymek olan genç sporculara, onları yetiştirmek için emek harcayan tüm çalışanlara büyük saygısızlık etmiştir.

 


Socrates Dergi Genel Yayın Yönetmeni Caner Eler, Twitter’dan yaptığı açıklamada “Ülkede kadınların, spor dalları da dahil, ne yapıp yapamayacağını söylemeye devam eden çağ dışı düşünce yapısının kökleri çok daha eskiye dayanıyor” dedi ve Türkiye’nin ilk kadın atleti Mübeccel Argun Tek’in hikâyesinin yayımlandığı makaleyi paylaştı. 
 


Spor yazarı Banu Yelkovan ise “Futbol kadınların da oynadığı bir oyun, pembe erkeklerin de giyebileceği bir renk ve en inanılmazı, voleybol erkeklere de gayet yakışıyor. Hiç kendinizi kısıtlamayın. Hele bizi hiç” paylaşımında bulundu.
 


Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Hidayet Türkoğlu ise “Kadına yakıştıramadığınız spor dalı varsa bir de onlara söyleyin isterseniz”  yorumuyla kadın milli sporcuların fotoğraflarını paylaştı. 
 


Gazeteci, yazar Melis Alphan ise "Kadınlar futbol oynamamalıymış, kadınlar futbola yakışmıyormuş. Ayrıca başkan olsa asla pembe forma yaptırmazmışmış.
İyi ki şu hayatta başkan değil, hiç kimsesin. Kadın neyi yapar neyi yapamaz anlatıyor hadsiz" ifadelerini kullandı. 
 



Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU