Lübnan Cumhurbaşkanı'ndan patlayıcı itirafı: "Gerekeni yapın" demiştim

Belgeler Lübnanlı yetkililerin patlayıcıların limanda depolandığına dair 7 yılda 10 kez uyarıda bulunduğunu gösteriyor

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn patlama sonrası olay yerinde incelemelerde bulunmuştu (AFP)

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, başkenti sarsan büyük çaplı patlamadan haftalar önce Beyrut Limanı’ndaki tehlikeli stokla ilgili bilgi sahibi olduğunu kabul etti.

Sky News kanalının haberine göre limanda bulunan 2 bin 750 ton amonyum nitrata dair 20 Temmuz’da kendisine bilgi verilen Avn, bu haberin ardından yetkililere “Gereken neyse yapın” talimatı verdiğini öne sürdü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Devasa boyuttaki stok, el konan kargo gemisi Rhosus’tan limana taşındığı 2013’ten bu yana depoda beklerken Avn ise “limanla doğrudan ilgilenme gibi bir yetkisinin olmadığını” ve “bu malzemelerin nereye yerleştirildiğini bilmediğini” söyledi.

Bu sözlerin üzerine gazetecilerden biri Avn’a konunun takipçisi olması gerekip gerekmediğini sorunca Lübnan lideri “Yığılmış bekleyen kaç sorun var biliyor musunuz?” karşılığını verdi.

Lübnan lideri ayrıca, “Vazifelerini bilmesi gereken yetkililer var ve onların hepsi de bilgilendirilmişti… Bir belgeyi havale ettiğiniz kişiye ‘Gereken neyse yapın’ demek bir emir değil midir?” diye ekledi.

Avn siyasi gruplar arasında iki yıl boyunca yaşanan iktidar krizinin ardından 2016’da cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturmuş olsa da son patlamayla ilgili önceki yönetimleri suçladı:

Bu malzemeler 2013’ten bu yana, 7 yıl boyunca orada duruyordu. Sorumlusu ben değilim… Nereye yerleştirildiğini bilmiyorum. Tehlikenin derecesini bile bilmiyorum. Limanla ilgili doğrudan yetki sahibi değilim.

Diğer taraftan meseleyle ilgili belgelerinse gümrük, ordu, güvenlik ve yargı alanı içinde yer alan Lübnanlı yetkililerin patlayıcıların limanda depolandığına dair 7 yıl içinde 10 kez uyarıda bulunduğunu gösterdiği belirtildi.
 


Başkenti savaş alanına çeviren ve 150’den fazla kişinin hayatını kaybetmesine yol açan patlamanın ardından Beyrut Limanı Müdürü Hasan Kuraytim, Lübnan Gümrükler Müdürü Bedri Zahir ve eski Gümrükler Müdürü Şefik Mari’nin de soruşturmaya dahil edilmesiyle birlikte olayla ilgili gözaltına alınanların sayısı 19’a yükselmişti.

 

Independent Türkçe, Sky News

DAHA FAZLA HABER OKU