Beyrut’ta şok yerini öfkeye bıraktı: Halk sokağa döküldü, Ürdün Büyükelçisi istifa etti

Başkentin merkezindeki meclis binası yakınlarında toplanan eylemciler polisle karşı karşıya geldi. Güvenlik güçleri göstericilere biber gazıyla müdahale etti

Beyrut sokaklarında polisle eylemciler karşı karşıya geldi (AP)

Beyrut’ta salı günü meydana gelen ve Lübnan hükümetinin “beceriksizliklerinin en son ve en şiddetli örneği” olarak görülen patlama, uzun süredir yaşanan ekonomik kriz ve yolsuzluk iddialarıyla çalkalanan ülkede yeni eylemleri beraberinde getirdi.

Limanda depolanmış 2 bin 750 ton amonyum nitratın infilak etmesiyle birlikte yaklaşık 150 kişinin hayatını kaybettiği, 5 binden fazla kişinin de yaralandığı patlama sonrası yaşanan şok dalgası yerini öfkeye bıraktı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ülkeyi yasa boğan Beyrut patlamasının sorumlularını protesto eden göstericilerle polis arasında perşembe akşamı yer yer çatışmalar yaşandı, güvenlik güçleri eylemcilere biber gazıyla müdahale etti.

Guardian’ın Lübnan’ın Ulusal Haber Ajansı’na (NNA) dayandırdığı habere göre başkentin merkezindeki meclis binası yakınlarında toplanan eylemciler, küçük çaplı ateşler yaktı ve güvenlik güçlerine taş fırlattı.

Diğer taraftan patlamanın yol açtığı enkazı ve kalıntıları temizlemek için Lübnan’ın dört bir yanından gönüllüler başkente gelmeye devam ederken, bazı vatandaşlar da infilak sırasında camları ve eşyaları paramparça olmuş evlerine ve dükkanlarına dönmeye başladı.
 


Hediyelik eşya dükkanının yıkıntılarına bakarken Lübnan yayın kuruluşu LBCI’ya konuşan Hilda isimli bir kadın, “Ne söylememi bekliyorsunuz? Burayı bu ülkede yeniden inşa edemeyeceğim. Onlar (politikacılar) bizleri evlerimize ve işyerlerimize terk ettiler, şimdi de ortada yoklar” dedi.
 

beyrut ap.png
Sokağa çıkan eylemciler patlamanın sorumlularına tepki gösterdi (AP)


Ürdün Büyükelçisi görevi bıraktı: Tam bir ihmalkarlık

Bu arada Lübnan’ın Ürdün Büyükelçisi Tracy Chamoun bir televizyon programında yaptığı açıklamada görevi bıraktığını duyurdu.

Chamoun, “Devlet ihmalkarlığını, hırsızlığını ve yalanlarını protesto için büyükelçilik vazifemden ayrıldığımı açıklıyorum… Bu felaket şunu gösterdi: Bunların hiçbirine merhamet göstermemeliyiz, hepsi gitmeli… Bu tam bir ihmalkarlık” ifadelerini kullandı.

Patlamanın ardından Lübnanlı milletvekili Mervan Hamade de görevi bırakacağını belirterek, Cumhurbaşkanı Mişel Avn'a istifa çağrısında bulunmuştu.

 

Independent Türkçe, Guardian  

DAHA FAZLA HABER OKU