Malatya'da 5.7 büyüklüğünde deprem

Pütürge'de meydana gelen deprem, AFAD'a göre 5.2 büyüklüğünde gerçekleşti

Malatya'nın Pütürge ilçesinde deprem meydana geldi.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nün aktardığı bilgiye göre 5.7 büyüklüğünde gerçekleşen deprem yerin 5 km altında meydana geldi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) da saat 12.37'de 5.2 büyüklüğünde gerçekleşen depremin yerin 7 km derinliğinde olduğunu duyurdu.

aaa.PNG
Fotoğraf: AFAD


Deprem, çevre illerden de hissedildi.

Malatya Valisi Aydın Baruş, saat 12.56’da yaptığı açıklamada “Jandarma ve AFAD ekipleri mahallelerle iletişim kuruyor. Şu ana kadar yansıyan olumsuzluk yok” dedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da olumsuz bir durum olmadığını ifade etti:

Pütürge Belediye Başkanı Mikail Sülük yaptığı açıklamada haziran ayında meydana gelen depremde hafif hasar gören binalarda ağır hasar oluştuğunu söyledi. Sülük, daha önceden boşaltılan bu binalarda herhangi bir can kaybı olmadığını dile getirdi.

Uzmanlar ne dedi?

Pütürge’deki depremin ardından uzmanlar, farklı kanallarda canlı yayınlarda değerlendirmelerde bulundu.

Prof. Dr. Şükrü Ersoy: Pütürge'ye kadar olan kısım büyük depremde kırılmıştı. Batıya doğru bir gerilim olduğunu söylemiştik. Bu noktadaki depremler yeni depremlerdir. Artçı depremler gibi göremeyiz. 5'i geçen her depremden sonra yapı stoğundan dolayı yıkımlar da meydana gelebiliyor. Vatandaşlarımızın çatlak olan evlerde olmaması gerekiyor. Yetkililerin yapacağı açıklamaları dinlesinler. Batıya doğru olması acaba yeni bir deprem mi diye bizleri de kaygılandırıyor.

Prof. Dr. Okan Tüysüz: 24 Ocak'ta meydana gelen depremin hemen kenarında yer alıyor. 24 Ocak depreminin artçısı, ya da onun tetiklediği bir deprem olarak değerlendirilebilir. Daha büyük bir deprem olur mu? Doğu Anadolu fayı kırılmayan ama aktif bir fay. Böyle bir fay ileride büyük bir deprem yaratabilir ama yörenin büyük bir depreme hazır olması gerektiğini uzun yıllardır dile getiriyoruz. Bir deprem ne kadar sığda olursa yüzeyde yarattığı sarsıntı da o kadar fazla olacaktır. 7 km sığ bir derinlik. Yüzeyde oluşturduğu sarsıntı yüksek olacaktır.

Prof. Dr. Ercan Aksoy: Orta büyüklükte bir deprem. Hareketliliği güneybatıya doğru gittiğinin göstergesi. Bunlar devam edecek gibi gözüküyor. Son aylardaki durum da bunun göstergesiydi. Bu sarsıntılar devam edecek gibi gözüküyor. Sevindirici olan can kaybının olmaması. Depremden uzak da olsa alüvyon zemin dediğimiz dolgu zeminlerde hasar olma ihtimali yükseliyor. Mademki faylar diri, bir anda önce bu dönüşümlerin, önlemlerin alınmasının önemi de ortaya çıkıyor. Müdahaleler çok gelişti tabi ki. Bunu takdirle karşılıyoruz ama bir taraftan da öncesinde yapılması gerekenlerin de önemi ortaya çıkıyor. Bu fay hattının varlığı ve aktif olduğu, deprem üretmesi belirli aralıklarda, biliniyor. Buralara hendek açılması gerekiyor.

Prof. Naci Görür: Malatya-Pütürge/Tepehan’da 5’in üzerinde bir deprem oldu. Hatırlarsanız, Elazığ depreminden sonra Doğu Anadolu Fayı’nın (DAF) uyandığını, bundan sonra depremleri Kuzeydoğudan güney batıya doğru taşıyabileceğini öngörmüş ve Çelikhan-Erkenek ve Erkenek-K. Maraş arasına dikkat çekmiştik. Bu depremle DAF’daki kırılma Çelikhan-Erkenek sınırına dayandı. Bu deprem DAF üzerinde ve Bitlis süturuna yakın. Şimdi Çelikhan-Erkenek arası daha sıkıntılı hale geldi. Burada dikkatli olunmalı ve önlem alınmalıdır. Zamanı bilmiyoruz.

1111.PNG
Fotoğraf: Twitter / Naci Görür


Malatya’da haziranda 5 büyüklüğünde deprem olmuştu

Malatya’nın Pütürge ilçesine 5 Haziran’da da 5 büyüklüğünde deprem meydana gelmişti. Hekimhan ilçesinde 31 Temmuz’da 4 büyüklüğünde bir deprem yaşanmıştı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU