NASA astronotlarının SpaceX aracıyla denize inişi uzay yolculuğunun geleceğini nasıl değiştirdi?

Denize iniş ve bundan önceki uçuşlar, sadece uzay aracı için değil, aynı zamanda NASA'nın uzay uçuşları planı için de bir testti

NASA astronotları, Meksika Körfezi'ne indikten kısa bir süre sonra SpaceX'in Crew Dragon Endeavor uzay aracının içinde görülüyor (NASA)

İnsan için küçük, insanlık içinse büyük bir adım.

SpaceX'e ait Crew Dragon'un güvenle dönmüş olması elbette Ay'a inişle aynı ölçekte değil. Ama uzay yolculuğunda benzer uçuş başarılarına doğru kesinlikle bir adım niteliğinde.

Kapsül iki ay kadar önce Dünya'dan ayrılırken Uluslararası Uzay İstasyonu'nu ziyaret edecek iki astronot taşıyordu ama aynı zamanda olabilecek en riskli testlerden birini gerçekleştiriyordu: Kapsülün son değerlendirmesi, tamamlaması için inşa edildiği görevi yerine getirme ve daha sıradan NASA görevleri için onay alabilmesini sağlama.

Bu sadece kapsülün kendisiyle değil, NASA'nın daha kapsamlı Ticari Mürettebat Programı'yla ilgili de bir testti. Uzay yolculuğundaki eski başarısını tekrar kazanabilmek için özel şirketlere (en ünlüsü Elon Musk'un SpaceX'i ama başkaları da var) dönüşünü gösteriyordu.

Genel anlamda görev tarihi bir başarıya işaret ediyor: Space Shuttle Programı'nın 2011'de sona ermesinden bu yana ilk defa uzaya ABD topraklarından astronot gönderildi ve Apollo Programı'ndan bu yana 45 yıldır ilk başarılı suya iniş gerçekleşti.

NASA, uzay ajansını ve uzay uçuşu kabiliyetini bu tarihi zirvelere yeniden çıkarabileceğini umuyor. NASA artık tıpkı Space Shuttle'da yaptığı gibi astronotları güvenle ve rutin bir şekilde yuvadan uzaya fırlatabileceğini ve bunu tıpkı Apollo'da olduğu gibi Güneş Sistemi'ni daha iyi keşfetmek için kullanabileceğini umuyor.

Uzay ajansının bunu yapmadaki amacı SpaceX ve NASA arasında (özel şirketin roket ve kapsülü inşa ettiği ve uzay ajansının da astronotları sağlamanın yanı sıra görevi yönetip finanse ettiği) işbirliği sağlamak. Yani ABD'li astronotları kendi tesislerinden taşıyan Amerikan yapımı uzay aracından yararlanırken, tüm övgüyü ve riski de özel sektörün almasını sağlamayı umuyor.

Uzay ajansı görevin başarıya ulaştığının ispatı olarak, görevi şimdiden selamlıyor.

Aracın başarıyla denize inmesinin ardından yaptığı açıklamada NASA yöneticisi Jim Bridenstine, "Eve hoşgeldiniz, Bob ve Doug! Bu test uçuşunu mümkün hale getiren inanılmaz çalışmaları için NASA ve SpaceX ekiplerini tebrik ediyoruz" dedi.

Bu, bir zamanlar imkansız olduğu düşünülen bir şeyi yapmak için birlikte çalıştığımızda neler başarabileceğimizin kanıtıdır. Ortaklıklar her zamankinden daha ileriye gitmemizin, Ay ve Mars'taki cesur görevlere doğru sonraki adımları atmamızın anahtarıdır.

Tabii ki bu kadar büyük şeylerin bir anda olması mümkün değil. Roket başarıyla fırlatıldığı anda görev de "başarı" diye nitelenmişti ve test (çok yüksek riskli olsa da) 2015'ten beri devam eden kapsamlı bir değerlendirme sürecinin de sonuydu.

Bundan önce, NASA'nın Ticari Programı, böyle bir atılımın mümkün hale getirilmesi umuduyla yıllarca sürdü. 10 yıl önce başlatılan program, yakında kendi mürettebatlı testini yapmayı planlayan Boeing'in de dahil olduğu başka şirketleri de içeriyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Programın felsefi temelleri ise daha da eskiye dayanıyor. Bu temeller muhtemelen bir başarısızlıkla atıldı. Çünkü NASA ve ABD, Space Shuttle'ı uzay yolculuğunun geleceği olarak görüyordu. Ve o program vaat edilen değişim gerçekleşmeden sona erdiğinde uzay ajansı, astronotlarını Uluslararası Uzay İstasyonu'na götürmek için Rus uzay aracından alacağı biletlere güvenmek zorunda kalmıştı.

Elbette yeni programların da benzer hayal kırıklıklarıyla sonuçlanabileceği konusunda söyleyecek söz yok. Space Shuttle öyle olmadığı anlaşılana kadar geleceğin programı gibi görünüyordu. Uzay yolculuğu söz konusu olduğunda kamusal uzay ajansları da herhangi bir özel şirketten hala açık ara daha başarılı durumda.

Ancak özel şirketlerin büyük başarı elde etme olasılığı elbette çok yüksek. Hem NASA hem de SpaceX'e göre bu başarı, Ay'a gidecek insanların orada yaşamasını ve oradan da Mars'a doğru ilerlemesini sağlayabilir. Denize iniş, Güneş Sistemimizde şimdiye kadar hayal edilenden bile fazlasının keşfedileceği uzun yolun küçük bir parçası olabilir.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU