Ünlü oyuncu Seth Rogen: Bir Yahudi olarak İsrail'e dair bir sürü yalanla büyütüldüm, kimse “Orada eskiden Filistinliler vardı” demedi

Rogen, “İsrail’in bir zamanlar Filistinlilerin yaşadığı topraklarda kurulduğu gerçeğinin görmezden gelindiğini” söyledi

Rogen, yeni filmi "An American Pickle"ın tanıtımı için katıldığı bir programda açıklamalarda bulundu (AP)

Kanada asıllı Amerikalı oyuncu ve yapımcı Seth Rogen, İsrail devletine dair bugüne kadar dinlediği anlatılara tepki gösterdi.

Geçmişte Yahudi kamplarına katılmış ve anne-babası İsrail’deki bir kibbutz’da tanışmış biri olan Rogen, “Yahudi devletinin bir zamanlar Filistinlilerin yaşadığı topraklarda kurulduğu gerçeğinin sürekli görmezden gelindiğini” belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Guardian’ın haberine göre Rogen bu sözleri, 1920’lerde yaşayan bir Yahudi göçmenin uyandığında kendini günümüzün Brooklyn’inde bulmasını konu eden yeni filmi An American Pickle’ı konuşmak için katıldığı bir programda sarf etti.

Kendisi gibi Yahudi olan komedyen ve oyuncu Marc Maron’un podcast yayınında konuşan Rogen, “Bir Yahudi olarak tüm hayatım boyunca İsrail'e dair bir sürü yalanla beslediler beni... Asla size çıkıp da ‘Ah evet, orada bir halk vardı’ demezler. Olan biteni sadece orada oturmak gibi, orada açık lanet bir kapı varmış gibi gösterirler” ifadesini kullandı.

İsrail hakkında sohbetlerin ve şakaların geçtiği program sırasında Rogen, “Babamın bana açıkça ‘İnsanlar Yahudilerden nefret eder. Bunun farkında ol. Aynen bunu yapıyorlar’ dediğini hatırlıyorum. Dahası, dürüst olmak gerekirse erken yaştan itibaren bu fikrin aşılanmasından da epey memnundum” dedi.
 


Ünlü oyuncu “Yahudilerin bir devletleri olmadan asla güvende olamayacağına” dair tarihten gelen anlatıya da itiraz ederek, “Herkesi tek bir yerde tutmaya çalışarak bu işi sürdüremezsiniz” diye konuştu.

Rogen İsrail’de yaşamak isteyip istemediği sorulduğunda “hayır” derken, Maron da “Al benden de o kadar. Bazı Yahudiler bize sinir olacak” karşılığını verdi.

Guardian haberinde ayrıca, İsrail devletinin kurulmasına giden süreçte 1948’de 700 binden fazla Filistinlinin evlerini terk etmek ya da savaştan kaçmak zorunda kaldığını, bugünse bu kişilerin ailelerinin ve torunlarının sayısının 5,6 milyonu bulduğunu aktardı.

 

Independent Türkçe, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU