BM’den Libya açıklaması: İki merkez bankası da uluslararası denetimden geçecek

Birleşmiş Milletler, Libya'daki iki farklı merkez bankasının ülkede finansal sistemin yeniden inşasına olanak sağlayacak uluslararası denetimden geçeceğini duyurdu

Birleşmiş Milletler / Fotoğraf: Reuters

Birleşmiş Milletler (BM) Libya Özel Temsilcisi Vekili Stephanie Williams, yazılı bir açıklama yaparak, Libyalı yetkililerin Trablus ve Beyda'da bulunan merkez bankalarının denetimden geçmesine onay verdiğini duyurdu. 

Söz konusu denetimin Libya'nın finansal sistemine olan güveni yeniden tesis edeceği, Trablus ve Beyda'daki iki farklı finansal kuruluşun birleşmesini sağlayacak koşullar yaratacağı belirtilen açıklamada, uluslararası denetimin Libya'da milli gelirin eşit dağılımı ve hesap verebilecek mekanizmalarının yeniden tesis edilmesi açısından da önemli olduğu kaydedildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hafter’e “Petrol tesislerine uygulan ambargoyu kaldır” çağrısı

Açıklamada, ülkenin doğusundaki güçlerin lideri Halife Hafter'e, petrol tesislerine uyguladığı yasadışı ambargoyu da derhal kaldırması çağrısı yapıldı. 

Fayiz es-Serrac başkanlığındaki Ulusal Mutabakat Hükümetinin (UMH) göreve başlamasının ve Trablus'a gelmesinin ardından, Libya Merkez Bankası ve Libya Petrol Şirketi, UMH'ye bağlı olduklarını ilan etmişti. 

Ülkede, biri Trablus'ta UMH'ye bağlı diğeri Beyda kentinde iki merkez bankası faaliyet gösteriyor.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU