Evden çalışmaktan tükenmişlik sendromu yaşayan personele şirketlerden çözüm: İlave yıllık izin ve “izne çıktığında fotoğrafını gönder” yarışması

ABD’li şirketler, salgında evden çalışmaya başlayan ve iş yükü artan personeline yıllık izinleri dışında ilave izinler sunuyor. Hatta motivasyon için personelin izinlerinde çektiği fotoğraflardan “boş vakti en iyi kim değerlendiriyor” yarışması yapılıyor

Fotoğraf: Unsplash.com/@andrewtneel

Tüm dünyada 16 milyondan fazla kişiye bulaşan koronavirüs, insanları eve kapatmasının yanı sıra çalışan kesimin büyük çoğunluğu için “evden çalışma” modeline adaptasyon sürecini de beraberinde getirdi. 

Ofis binalarının önemini kaybettiği şu dönemde çalışanların bazıları daha verimli olmaya başladıklarını söylerken başka bir kesim daha var ki onlara göre mesainin yükü arttı, patronlarının sürekli bilgisayar başında olmalarını istemesi gibi stres yaratan unsurlar çoğaldı. 

ABD’de süreci iyi yöneten bazı şirketler, çalışanlarına bilgisayar, monitör ve web kamerası vermenin yanı sıra psikolojik destek için de gerekli kaynağı ayırdı. Bazı firmalar, sürekli ekran karşısında olan ve video konferanslardan çıkamayan çalışanlarda ilave yıllık izin imkânı bile sağladı. Bu firmaların başında ise teknoloji şirketleri geliyor. 

“Ekibimi gerçekten çalışmamaları için zorluyorum”

Öğrencilerin ödevlerinde online yardım hizmeti sunan Silikon Vadisi girişimi Chegg, çalışanlarına,  normal şartlar altında ofise geldikleri saatleri kapatmalarını, bu saatteki video toplantılarına katılmamalarını söyledi. Ancak çalışanlar bunu yapamayınca, nisanda öğlen 2’den sonraki tüm saatler şirket tarafından “çalışılmaması” için bloke edildi. 

Haziran ile birlikte yeni bir yönteme geçen Chegg, “öğlenden sonra çalışma yasağı”nı kaldırdı ve bu yasağı, ağustos sonuna kadar her cuma olarak uygulamaya karar verdi. 

Chegg’in İletişim Direktörü Heather Hatlo Porter, CNBC’ye verdiği röportajda yönetimin çalışanlarının o saatlerde gerçekten “offline” olmalarını istediklerini söyleyerek “Ekibimi gerçekten çalışmamaları için zorluyorum” dedi. 

Personeline nisanda bir gün, temmuzda bir hafta izin veren Chegg, sonbaharda bir hafta daha ilave izin süresi belirleyebilir. Heather Hatlo Porter, konuyla ilgili “Sınırsız izin politikamız var ama kimse izne çıkmıyor” dedi. 

İnsanların izne çıkmamasında elbette ki salgının devam ediyor olması, birçok ülkeye seyahat kısıtı olması, kısıtlamalar olmasa bile hastalığın bulaşması tedirginliği gibi nedenler de var. 

"Boş zamanı en iyi kim değerlendiriyor?" yarışması

İzin politikası oldukça esnek olan bir diğer teknoloji şirketi ise ServiceNow. 

ABD’deki çalışanları istedikleri kadar izin hakkı tanıyan ServiceNow’ın Yetenek Müdürü Pat Wadors, personelin çoğunun 4 Temmuz Bağımsızlık Günü’nde izin aldığını ve bu izinlerin esnetildiğini söyledi. Şirkette ayrıca ekip ekip izne çıkma uygulaması da bulunuyor. Örneğin mühendislik departmanın 7 Ağustos’ta işe gelmemesi gibi. 

Hatta çalışanları arasında bir de “oyun” kuran şirket, insanların tatillerinden fotoğraf atmasını istiyor ve böylelikle boş zamanı en iyi değerlendiren ismin seçildiğini söylüyor. 

Şirketin keyfine göre "resmi" tatil

Kurumsal kimlik yönetimi konusunda yazılım hizmeti sunan Ping Identity’in CEO’su Andre Durand’a göre ise sınırsız izin süresi yeterli değil. 

Özellikle 20’li ve 30’lu yaşlarında olan çalışanların iş ve hayatları arasındaki sınırın çok net olmadığını söyleyen Durand, 17 Temmuz’u tatil ilan ettiklerini söyledi. Diğer bir keyfi tatil tarihi ise ağustos için açıklanacak.

Krizi fırsata çevirenler 

30 kişinin çalıştığı, San Francisco, Colombo ve Sri Lanka’da ofisleri bulunan start-up Codify’ın yaşadığı süreç ise diğerlerinden farklı. 

Ekim 2019’da birden fazla tedarikçiye verilecek siparişlerin yönetilmesi için restoranlara bir sistem kuran Codify, martta restoranların kapanmasıyla pandemiden ağır yara aldı. 

Şirketin kurucu CEO’su Mani Kulasooriya’nın aktardığına göre kaybı telafi etmek için personel günlerce fazla mesai yaptı. Haftalarca günde 10-12 saat bilgisayar başında olan çalışanlar, restoran gibi çalışan marketlerden sipariş verilmesi için yeni bir yazılım geliştirdi. 

Bunca çalışmanın karşılığında personelden temmuz ve ağustos ayları arasında istedikleri bir haftayı izin olarak seçmeleri istendi. Söz konusu iznin, birkaç haftaya bölünebileceği de söylendi.

 

Independent Türkçe, CNBC

DAHA FAZLA HABER OKU