Londra polisi Ekvador Büyükelçiliği'ne girdi: Assange gözaltında

Ekvador, Assange'ın sığınma hakkını kaldırınca İngiltere polisi, 2012 yılından beri Londra'daki Ekvador Büyükelçiliği'nde yaşayan WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange'ı gözaltına aldı

Julian Assange 19 Haziran 2012'den bu yana Londra'daki Ekvador Büyükelçiliği'nde yaşıyordu / Fotoğraf: Reuters

Assange hakkında yedi yıldır devam eden tecavüz soruşturması kapatılmıştı. İsveçli savcıların bu açıklamasına rağmen Britanya polisi Assange'ın büyükelçilik binasını terk ettiği anda gözaltına alınacağını duyurmuştu.

Assange'ın dahil olduğu suçlara bakan savcılık ofisinin sözcüsü Assange'ın tutuklanması halinde en fazla bir yıl hapis cezası alacağını söylemişti.

Ekvador'un Assange'a verdiği sığınma hakkını kaldırmasının hemen sonrasında Londra Polis Teşkilatı Scotland Yard, büyükelçilik binasına davet edildi. Polisler Assange'ı zor kullanarak gözaltına aldı. Çıkışta kaydedilen görüntülerde Assange'ın zorla polis aracına bindirildiği ve tehditkar bir ifadeyle bağırdığı görüldü.

Ekvador Devlet Başkanı Moreno, İngiltere'nin Assange'ın ölüm cezası olan herhangi bir ülkeye gönderilmeyeceği yönünde garanti verdiğini açıkladı.

Wikileaks ise Ekvador'un Assange'ın sığınma hakkını yasadışı şekilde geri çektiğini savundu. 

Wikileaks tarafından geçen hafta yapılan açıklamada, üst düzey bir Ekvador yetkilisinin, "Assange'ın günler hatta saatler içinde elçilik binasından çıkarılacağını ve gözaltına alınması için İngiltere ile anlaşmaya varıldığını söylediği" belirtilmişti. 

Uluslararası organizasyonun blog sitesindeki açıklamada bu kararın, Ekvador Devlet Başkanı Lenin Moreno'nun, kardeşi tarafından oluşturulan bir offshore hesabını kullandığına dair iddiaların üstünü kapatma girişimi olduğu savunulmuştu.

2012'den beri büyükelçilikte yaşıyordu 

ABD Dışişleri Bakanlığının çok sayıda yazışmasını internet sitesi aracılığıyla kamuoyuna duyuran ve tartışmalara neden olan Assange, 2012'den beri Londra'nın Knightsbridge semtindeki Ekvador Büyükelçiliğinin bir odasında yaşıyordu.

İngiliz mahkemesi, Assange'ın 2010'da iki kadına tecavüzle suçlandığı İsveç'e iadesine karar vermişti.

Assange, hakkındaki iade kararının ardından Haziran 2012'de İsveç'e iadesi halinde ABD'ye gönderilme riski bulunduğu için Ekvador'un Londra Büyükelçiliği'ne sığınmıştı.

İsveç mahkemesi, 2017'de Assange hakkındaki davaları düşürmüştü. Ekvador, Assange'ın siyasi iltica başvurusunu kabul etmiş ve vatandaşlık vermişti.

Ekvador hükümeti tarafından Mart 2018'de yapılan açıklamada, sosyal medyadan gönderdiği mesajlarla ülkenin uluslararası ilişkilerini tehlikeye attığı için Assange'ın internet erişiminin kesildiği bildirilmişti.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU