Koronavirüsle mücadelede örnek gösterilen Güney Kore’nin ekonomisi 1998 Asya krizinden bu yana en kötü küçülmeyi yaşadı

Koronavirüs salgınının etkisiyle ihracat hacmi ikinci çeyrekte, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13,6 daralan Güney Kore, 22 yılın en kötü çeyreklik büyümesini kaydetti

Güney Kore'de son 24 saatte 20'si yurt dışı irtibatlı 59 COVID-19 vakası tespit edildi/ Fotoğraf: Reuters

Asya’nın en büyük dördüncü ekonomisi Güney Kore’nin Merkez Bankası’nın verilerine göre gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH), 2020’nin nisan, mayıs, haziran aylarında 2019’un aynı dönemine kıyasla yüzde 2,9 küçüldü. Yılın ilk üç ayına kıyasla ise küçülme yüzde 3,3 oranında oldu. 

Bu, 1997'deki Asya Krizi sonrası 1998’in son üç ayında kaydedilen yüzde 3,8'lik küçülmenin ardından, son 22 yılda yıllık bazda bir çeyrekte kaydedilen en düşük rakam oldu.

Pandeminin ekonomiye etkisini azaltmak için 231 milyar dolarlık teşvik paketinin altına imza atan Güney Kore, resesyona girmiş oldu. 

Ekonominin yüzde 40’ını oluşturan ihracatın, 1963’ten bu yana en yüksek düşüşü kaydetmesi ekonomik daralmanın en önemli nedeni oldu. İkinci çeyrekte ihracat hacmi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13,6 daralmış, yurt içi tüketim yüzde 4,1 azalmıştı. 

Merkez Bankası Başkanı Lee Ju-yeol, salgının yılın ikinci yarısında da etkisini sürdürmesi sebebiyle ihracattaki toparlanmanın gecikeceğini, bunun büyümeyi olumsuz etkilemesini beklediklerini belirtti.

Denizaşırı ülkelerde üretiminin artabileceğini, okul ve hastanelerin eskisi gibi çalışmaya devam edebileceğini söyleyen Güney Kore Maliye Bakanı  Hong Nam-ki, üçüncü çeyrekte Çin’de olduğu gibi bir dipten dönüş görebileceklerini aktardı. Çin’den geçen hafta yapılan açıklamaya göre ekonomi, ikinci çeyrekte yüzde 3,2 büyüdü. 

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Japonya 2020’nin ilk çeyreğinde yüzde 3,4 daralarak 2015’ten bu yana ilk defa resesyona girmişti. 

En son veriyi geçen hafta açıklayan Singapur’un GSYH’ı ise yıllık yüzde 12,6 daralmış ve bu ülke içinde resesyon ilan edilmişti. 

 Güney Kore’nin koronavirüs ile mücadeledeki başarısı 

Dünya genelinde 15 milyondan fazla insana bulaşan, 630 binin üzerinde kişinin de canına mâl olan koronavirüs, Güney Kore’de bugüne kadar yaklaşık 14 bin kişide görüldü. Virüs nedeniyle ölenlerin sayısı ise 297. 

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre virüs vakalarında ölüm oranının dünya ortalaması yüzde 3,4 iken Güney Kore’de 0,7 düzeyinde. 

Güney Kore’nin 2015'teki MERS (Orta Doğu Solunum Sendromu) salgınında edindiği tecrübeden ders çıkarması, bu “başarıdaki” en büyük etken olarak gösteriliyor. 

Zira, 17 gün içinde koronavirüs testi geliştirip ülke çapında geniş bir laboratuvar ağı kurmayı başaran ülkede her gün 20 bin kişiye test uygulanıyor ve 24 saat hizmet veren laboratuvarlara gönderiliyor. Test sonuçları ise 5-6 saatte alınıyor.

Başlangıçta tüm vakaları hastanede karantinaya alan Güney Kore, zamanla bu politikayı gevşetti ve hafif belirti gösterenlerin evlerde izolasyona tâbi tutulmasına karar verildi. Hastane yatakları daha ciddi tedaviye ihtiyaç duyanlar için ayrılıyor. 

Son olarak Güney Kore Hastalık Kontrolü ve Önleme Merkezi Direktörü Yeong Eun Kyeong, 22 Haziran’da yaptığı açıklamada salgında ikinci dalganın başladığını duyurmuştu. Güney Koreli yetkili, kamusal alanda yeniden sıkı önlemler alınması gerektiğini söylemişti. 


Independent Türkçe, AA, BBC

DAHA FAZLA HABER OKU