Filistinli bakan: Uluslararası Ceza Mahkemesi, savaş suçları nedeniyle her an İsrail'e karşı soruşturma açabilir

UCM el kitabına göre İsrail hakkında Filistin topraklarında işlediği savaş suçları nedeniyle soruşturma açılırsa bunun 120 günde sonuca ulaşması gerekiyor

Fotoğraf: AFP

Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki, İsrail'in işgal altındaki Filistin topraklarında işlediği savaş suçları nedeniyle Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) soruşturmasından endişelendiğini söyledi.

Maliki, "İsrail hükümeti Ceza Mahkemesi'nin bu kararı yayınlamasından korkuyor. (İsrail Başbakanı Binyamin) Netanyahu, El-Han el-Ahmer'deki yıkım kararını erteleyerek Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin atacağı herhangi bir adımdan korktuğunu gösterdi.

"Sanık listesinin başında Netanyahu var"

Mahkemenin resmi bir soruşturma açmaya karar vermesi durumunda bunun İsrail tarafı için endişelere neden olacağını dile getiren Maliki, "Asıl endişelenecek olanlar, başta Netanyahu olmak üzere halkımıza yönelik bu kararları alıp sanık listesinde olan kişilerdir" sözleriyle devam etti.

Mahkeme prosedürleri el kitabına göre, bu konuda bir kararın açıklanması durumunda 120 güne kadar sonuca ulaşması gerektiğini ve bunun haziran ortasında yapılmasının beklendiğini ifade etti. Maliki, mahkemenin Filistin ve İsrail taraflarından açıklama talep ettiği için soruşturmayı ertelediğini sözlerine ekledi.

Kararla ilgili Filistin ve İsrail'de beklenti oluştuğunu söyleyen Maliki, mahkemenin bu ayın 17'sinden itibaren 3 haftalık yaz tatiline girdiğini, ancak başsavcı ve diğer görevlilerin hala görevine devam ettiğini, soruşturma kararının her an çıkabileceğini belirtti.

Başsavcıdan "Filistin devlettir" talebi

UCM Başsavcısı Fatou Bensouda, geçtiğimiz mayıs ayında İsrail'in işlediği savaş suçlarıyla ilgili soruşturma yetkisine ilişkin mahkemeye sunduğu görüşünde, mahkemeden, Filistin toprakları üzerinde yargı yetkisi olduğuna hükmetmesini talep etmişti.

Talepte, Doğu Kudüs, Gazze ve Batı Şeria'da mahkemenin yargı yetkisini kullanabileceği ve Filistin'in bu topraklar üzerindeki mahkemeye taraf "devlet" olduğu ortaya konmuştu.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ise, Bensouda'nın girişimini kınayarak, "UCM'nin bu adımı yasa dışıdır ve bu adımla UCM siyasi bir kurum olduğunu bir kez daha ispatlamıştır." değerlendirmesini yapmıştı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU