İktisatçılardan çağrı: Yaban hayatı korumak ve pandemileri önlemek için doğaya değer biçin

The Independent, Kovid-19'un doğayı koruma fonlarında yol açtığı kriz nedeniyle, kaçak avlanma riski altındaki yaban hayatı muhafaza ediyor. Korucuları, yerel halkı ve kolluk görevlilerini yaban hayata dair suçlara karşı desteklemek için yardım gerekiyor

Uzmanlar, Afrika'da yaban hayatı korumanın önemine dikkati çekiyor (AFP)

Afrika'nın önde gelen iktisatçıları arasında yer alan iki isim, doğayı korurken aynı zamanda halklara ve hükümetlere de kazanç sağlayan işletmeleri desteklemenin, bu kıtanın doğal yaşamının değerini biçmede en iyi yol olduğunu söyledi.

Şimdiye kadar kerestecilik ve çiftçilik gibi hızlı kazanç sunan işler doğal yaşam alanlarını korumaya galip gelirken, dünyada en hızlı nüfus artış oranlarına sahip bölgelerin de aralarında bulunduğu ülkelerde her karış toprağın iktisadi değerinin gösterilmesi gerekiyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ganalı girişimci ve eğitim öncüsü Fred Swaniker ile Ruanda Kalkınma İdaresi Başkanı Clare Akamanzi, hükümetlerin ve halkların doğa odaklı işletmelerin ekolojik faydalarının yanı sıra iktisadi yararlarını da kavraması halinde bu tür girişimlerin yeraltı kaynaklarını işleten endüstrilerle rekabet edebileceğini kaydetti.

Swanker ve Akamanzi böyle bir adımın, yaban hayatı türlerinin korunmasına, temiz hava ve su kaynağı yaşam alanlarının muhafaza edilmesine ve insani gelişim faaliyetlerinin ölümcül hastalıklar taşıyan hayvan türlerinden uzak tutulmasına katkısının olacağını belirtti.

İki isim, The Independent'ın uluslararası doğal hayatı koruma kuruluşu Space for Giants'la ortaklaşa düzenlediği Yasadışı Yaban Hayatı Ticaretini Durdurun (Stop The Illegal Wildlife Trade) kampanyası kapsamında internet üzerinden yapılan seminer dizisinin ikinci bölümüne katıldı.

Ganalı Swaniker, "Afrika'da sefalet oranı o kadar yüksek ki doğayı koruma adına doğayı koruyamıyoruz" dedi.

İnsanlara doğanın kendilerine nasıl fayda sağladığını ve bunun ihtiyaç duydukları refaha giden yol olduğunu göstermemiz gerekiyor.

Swaniker'in Ruanda'da kurucusu olduğu African Leadership Üniversitesi'nin Kigali kampüsü, doğal hayatı korumayı büyüyen bir sektöre dönüştürme gayesi taşıyan yeni nesil genç Afrikalılara rehberlik hizmeti sunmaya adanmıştı.
 


Swaniker, "İktisadi bir sektör olarak bunun gerçekleştirilmemiş muazzam bir potansiyeli bulunuyor" dedi.

Afrika'yı kalkındırmaya çalışırken dünyanın geri kalanını taklit etmekle yetinemeyiz. Afrikalılar olarak elimizde bulunan, bu kıtaya özgü varlıkları göz önüne almak zorundayız. Sahip olduklarımız içinde gerçek rekabet avantajı taşıyan unsurlardan biri de dünyadaki eşsiz biyoçeşitlilik alanlarından biri olan ve bu nedenle kesinlikle kalkınma için istifade edebileceğimiz doğamızdır.

Ruanda kendini Afrika'nın en hızlı büyüyen ve modernleşen ekonomilerinden biri haline getirdi. Akamanzi bu büyümenin büyük ölçüde yaban hayatı turizminden kaynaklandığını belirtti.

Katıldığı online seminerde Akamanzi, "Yaban hayatı ulusal servetimiz olarak görüyoruz" dedi.

Bunun halkın servetine nasıl çevrilebileceğine odaklanıyoruz. (Yaban hayatı yaşam alanlarına yakın yerlerdeki) toplulukları asla unutmamalıyız. Onlar kendi tarafınızda olmalarını isteyeceğiniz birincil koruyuculardır. Bu insanları sürece dahil ettiğinizde kaçak avcılığı azaltırsınız. Ayrıca hedeflerinizle çok yakından ilişkili durumdalar.

Akamanzi, doğayı koruma ve turizmin Ruanda'nın gayrisafi yurtiçi hasılasının (GSYH) yüzde 7'sini oluşturduğunu ve diğer tüm sektörlerden daha fazla yabancı girişimi ülkeye çektiğini kaydetti. Turizm yatırımcıları, başka girişimlerin de gelmesinin önünü açmıştı.

Akamanzi, bu başarının anahtarının güçlü liderlik, şeffaf yasalar ve ticaret yapılmasının kolaylaştırılması olduğunu ekledi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Şafak Küçüksezer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU