Yunan bakan: Atatürk’ün evi derhal soykırım müzesine dönüştürülmeli

Yunanistan, Ayaosfya kararını “herkesi rencide eden bir tercih” olarak yorumluyor

Fotoğraf: Twitter

Türkiye’nin Ayasofya’yı Müslümanların ibadetine açmasına yönelik kararı doğuda sevinç ile karşılanırken batı ülkelerinde tepki var.

Yunanistan Tarım Bakanı Makis Voridis, Ayasofya’nın ibadete açılmasına misilleme olarak Selanik’teki Atatürk Müzesi’nin ‘Pontus Rum ya da Helenizm soykırımı müzesine’ dönüştürülmesi önerisini destekledi. 

Mega televizyonuna konuşan Voridis, Türkiye’yi kastederek, “Hem Yunanistan hem de uluslararası toplumun bir cevap vermesi gerekir” dedi.

Yunan bakan, “Atatürk Müzesi, Helenizm soykırımı müzesine dönüştürülebilir mi?” sorusuna “Mutlaka cevap verilmeli. Örneğin, böyle bir şey yapılabilir. Derhal de yapılmalıdır” yanıtını verdi.

Voridis, Türkiye’nin artık hiçbir batılı ülke ile iyi ilişkiler içinde olmakla ilgilenmediğini söylerken “Batıya, Erdoğan’ın tamamen kontrolden çıktığını göstermeliyiz” dedi.

Yunanistan'ın açıklamaları

Yunan Başbakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Bu karar, bu anıtı dünya mirası olarak kabul eden herkesi rencide eden bir tercih olmuştur” denildi.

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, dün İstanbul Fener Rum Patriği Bartholomeos ile telefon görüşmesi yaptı. Yunan kaynaklar, Bartholomeos’a “destek ve dayanışmasını” dile getiren Miçotakis’in, Ayasofya için önümüzdeki günlerde yabancı liderlerle telefon görüşmeleri yapacağını söyledi.

Yunanistan Kültür Bakanlığı, Danıştay'ın Ayasofya'yı camiye dönüştürme kararını tüm medeni dünyaya karşı "açık bir provokasyon" olarak niteledi.

Kültür Bakanı Lina Mendoni, Türkiye'nin iç işlerine karışmak gibi bir niyetlerinin olmadığını ancak Ayasofya'nın tüm insanlığa ait bir eser olduğunu belirtti.

Mendoni yazılı açıklamasında, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın siyasi iradesinin bir sonucu olan bugünkü karar, bu anıtın ekümenik doğası ve benzersiz değerini tanıyan tüm medeni dünya için açık bir provokasyondur" dedi.

 

Hürriyet, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU