BM: IŞİD'lilerin ailelerinin kaldığı kamplarda 700 kişi yakın zamanda kötü şartlar nedeniyle öldü

BM Terörle Mücadele Ofisi Şefi, IŞİD üyelerinin ailelerinin kaldığı el-Hol ve Roj kamplarında ilaç ve gıda yetersizliği nedeniyle kısa süre önce yaklaşık 700 kişinin öldüğünü açıkladı

Batı ülkeleri, Suriye'deki el-Hol ve Roj kamplarında bulunan IŞİD üyeleriyle bağlantılı vatandaşlarının ülkelerine geri dönmesine izin vermiyor (Reuters) 

Birleşmiş Mileltler'in terörle mücadele şefi Vladimir Vorontsov Suriye'nin kuzeydoğusundaki el-Hol ve Roj mülteci kamplarında kısa süre önce 700 kişinin gıda ve ilaç yetersizliği nedeniyle öldüğü haberini aldığını duyurdu.

Haseke'deki el-Hol ve Derik'teki Roj kampında çoğunluğu IŞİD üyeleriyle bağlantılı kadın ve çocuklardan oluşan yaklaşık 70 bin kişi kalıyor. Kampların kontrolü IŞİD'e karşı ABD ile birlikte savaşmış Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) kontrolünde bulunuyor. SDG bu kampların yanı sıra binlerce IŞİD üyesi erkeği de gözaltında tutuyor.

Perşembe günü yapılan basın toplantısında konuşan Vorontsov, aralarında çocukların da olduğu 700 kişinin "ilaç ve gıda eksikliği" nedeniyle öldüğünü ve ölümlerin kampta "öfke yarattığını" kaydetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Uluslararası toplumu bu kişilerle ne yapılacağı konusunu çözmeye davet eden Vorontsov, IŞİD'lilerin ailelerini kamplarda tutmanın "çok tehlikeli" olduğunu da belirtti.

"Hiçbir ülke bu çok olumsuz ve tehlikeli terör arka planı olan kişileri geri almak istemiyor" diyen Vorontsov ancak bu iki kampta 9 bin çocuğun bulunduğunu  da vurguladı.

6 yaş altı çocukların öncelikli şekilde kamplardan kurtarılması gerektiğini söyleyen BM Terörle Mücadele Ofisi yöneticisi Vorontsov, "Çünkü 6 yaş altı çocuklar o dönemde beyin yıkamasına uğrayamayacak kadar küçüktü" dedi.

Sadece bazı Orta Asya ülkeleri, ABD ve Rusya'nın bu kişiler arasındaki kendi vatandaşlarının iade edilmesine izin verdiğini belirten Rus yetkili, "Kadınlar daha zor bir konu. Bunlar arasında ailelerindeki erkeklere eşlik ederken onların Suriye ve Irak'ta neler yapmadığını anlamayan terör kurbanları da var. Ancak kamplarda gözaltında tutulanlar arasında çok sayıda radikalleşmiş kadın da var" dedi.

Vorontsov bu kadınların yargılanıp rehabilite edilerek topluma geri kazandırılması gerektiğine inandığını ancak bunun "çok zorlu bir konu" olduğunu söyledi.

Sivil toplum örgütü Uluslararası Kriz Grubu'na göre, el-Hol kampında çoğu IŞİD'lilerin yakınalrından oluşan 66 bin kadın ve çocuk, Roj kampındaysa 4 bin kişi bulunuyor.

Brüksel merkezli örgütün açıklamasına göre, bu kişilerin çoğı Irak ve Suriye vatandaşı ancak yaklaşık 13 bin 500'ü diğer ülke vatandaşlarından oluşuyor.

 

Independent Türkçe, AP

DAHA FAZLA HABER OKU