Merkez Bankası: Umut veren sinyaller var ama "V tipi toparlanma" demek için erken

Yatırımcılarla bir telekonferans düzenleyen Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada Türkiye’deki sağlık sisteminin pandeminin ekonomi üzerindeki olumsuz etkisini sınırladığı belirtildi

Fotoğraf: TCMB

Temmuz 2016'dan bu yana yatırımcı, ekonomist ve analistlerle bir araya gelerek makroekonomi, para politikası, finansal piyasalar, bankacılık gibi çeşitli konulardaki teknik içerikli soruları cevaplayan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), pandemi nedeniyle ertelediği haziran tarihli son toplantıyı bugün gerçekleştirdi. 

Ekonomide kademeli açılma adımları ile birlikte iktisadi faaliyetteki toparlanmanın mayıs ayı itibarıyla başladığını hatırlatan TCMB, “Yakın dönemde uygulamaya konulan parasal ve mali tedbirler, finansal istikrara ve iktisadi faaliyetteki toparlanma sürecine katkı yaptı” ifadelerine yer verdi. 

Açıklamasında “İhracat öngörülenden daha güçlü bir şekilde toparlanıyor” diyen Merkez Bankası, yılın ikinci yarısında daha olumlu bir cari işlemler dengesi beklediklerini aktardı. 

TCMB, “Yılın ikinci yarısında normalleşme süreci ile birlikte talep yönlü dezenflasyonist etkiler daha belirgin hale gelecek” değerlendirmesini yaptı. 

Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada umut veren sinyallerin olduğuna vurgu yapılarak “Ancak ‘V tipi toparlanma’ demek için erken” denildi. 

En son verisi bugün açıklanan ve geçen haftaya göre 73 milyon dolar azalarak 51,344 milyar dolara inen brüt döviz rezervlerine de değinen TCMB, “Rezervlerdeki dalgalanma oldukça normal” yorumunu yaptı. 

Türkiye’de sağlık sisteminin pandeminin ekonomi üzerindeki olumsuz etkisini sınırladığını belirten Merkez Bankası, “Pandemide enflasyondaki arz tarafından gelen baskının geçici olduğunu düşünüyoruz” ifadesini kullandı. 

Toplantıya katılan Albaraka Türk Ekonomisti Lütfullah Bingöl, konuyla ilgili Foreks Haber’e yaptığı açıklamada “Enflasyon görünümündeki belirsizliğin ciddi miktarda olduğu vurgulansada tek seferlik sıçrama olduğu düşünülüyor. Özellikle temmuz ayı enflasyonunun gidişata dair yorumlarında ciddi bir etki sahibi olacağı vurgulandı” dedi. 

TCMB’nin açıklamasına göre virüsle mücadele kapsamında genişletilen kredilerdeki büyüme ivmesi yılın ikinci yarısında azalabilir. 


Independent Türkçe 
 

DAHA FAZLA HABER OKU