Suudi Arabistan, hac sırasında Kabe ve Hacerül Esved'e dokunulmasını yasakladı

Sosyal mesafenin doğru uygulanması ve kalabalıklaşmanın önlenmesi için mescitte birçok kişi görevlendirilecek

Fotoğraf: Reuters

Suudi Arabistan Hastalıktan Koruma ve Mücadele Merkezi, bu yılki hac mevsimi için özel tedbirleri açıkladı.

Buna göre yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının önüne geçmek adına hac sırasında Kabe'nin olduğu Mescid-i Haram'a gelen hacı adayları, bir buçuk metre sosyal mesafe kuralına dikkat edecek.

Sosyal mesafenin doğru uygulanması ve kalabalıklaşmanın önlenmesi için mescitte birçok kişi görevlendirilecek.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yoğunlaşmanın önüne geçilmesi, kişisel mesafenin açılması, toplu şekilde bir araya gelinmesi için görevli personelin yönlendirmesiyle say ibadeti sırasında hacı adayları tüm katlara dengeli bir şekilde dağıtılması sağlanacak.

Hacerül Esved ve Kabe'ye dokunmak yasak

Say ibadetinin yapıldığı alana işaret yapışkanları yerleştirilerek mesafenin korunması sağlanacak.

Bunların yanında tavas sırasında hacı adaylarının Kabe'ye ve Hacerül Esved'e (Kâbe'nin duvarında yer alan ve Müslümanlarca kutsal sayılan siyah ve parlak taş) dokunması veya öpmesi yasak olacak.

Hacı adaylarının buraya yaklaşmaması için engel konulacak, izdiham yaşanmaması için giriş çıkışlar dengeli bir şekilde ayarlanacak.

Zemzem suyu

Zemzem suyu termoslarının da kullanılmasına izin verilmeyecek. Kalabalıklaşmanın önlenmesi için zemin bantları kullanılacak.

Mescid-i Haram'a dışarıdan yiyecek ve içecek getirilmesine engel konulacak.

Tuvaletler

Tuvalet ve banyolarda da zemin bantlarıyla sosyal mesafenin korunması sağlanacak. Bazı tuvaletler sosyal mesafe için kullanıma kapatılacak. Hacı adayları için dezenfektan ve peçete sağlanacak.

Tavaf ve say ibadetleri sona erdiğinde her seferinde gerekli dezenfeksiyon işlemleri hızlı bir şekilde yapılacak.

Halılar

Bunların yanında Mescid-i Haram'daki halılar tamamen kaldırılarak hacı adaylarının kendi namazlıklarını kullanmaları sağlanacak.

Sandalye ve tekerlekli sandalyelerin sık sık dezenfeksiyon işlemleri yapılacak.

Yurt dışından hacı alınmayacak

Suudi Arabistan, Kovid-19 nedeniyle bu yıl hac ibadetini sadece ülkede yaşayanlarla sınırlı tutacağını yurt dışından hacı kabul etmeyeceğini duyurmuştu.

Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, 180'den fazla ülkeye yayılan Kovid-19 vaka sayısının 7 milyonu aştığı ve yarım milyona yakın insanın bu salgından yaşamını yitirdiğine dikkat çekilmişti

Açıklamada, kutsal toprakların misafirlerini korumak amacıyla daha önce umre ziyaretlerinin askıya alındığı ve bunun da tüm İslam ülkelerince memnuniyetle karşılandığı aktarılmıştı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU