Libya'da kimliği belirsiz savaş uçakları, Türk askerlerinin bulunduğu Vatiyye Hava Üssü'nü vurdu

Saldırıda ölen ya da yaralanan olmadığını belirten UMH'li yetkili, üssün hava savunma kapasitesini arttırmak için son dönemde getirilen bazı teçhizatın zarar gördüğünü kaydetti

Fotoğraf: Reuters (Arşiv)

Libya'da Türkiye'nin desteklediği Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin (UMH) kullandığı ve Türk askerlerinin de bulunduğu Vatiyye Hava Üssü'nün bombalandığı öğrenildi.

Söz konusu hava üssündeki HAWK hava savunma sistemlerinin imha edildiği iddia edilirken, Türk porsonelinden can kaybı yaşanmadığı bilgisi aktarıldı.

Anadolu Ajansı (AA), Vatiyye Askeri Hava Üssü'ne gece saatlerinde savaş uçakları tarafından saldırı düzenlendiği bildirdi.

Saldırıda ölen ya da yaralanan olmadığını belirten yetkili, AA'ya üssün hava savunma kapasitesini arttırmak için son dönemde getirilen bazı teçhizatın zarar gördüğünü kaydetti. 

Libya hükümeti henüz olayla ilgili resmi bir açıklama yapmadı. 

UMH yetkilisi: BAE uçakları vurdu

Libya ordusunun yürüttüğü Öfke Volkanı Operasyonu sözcülerinden Abdulmalik el-Medeni ise sosyal medya hesabından yayımladığı mesajda, Vatiyye Üssü'ne yönelik hava saldırısının, Mısır'ın Libya sınırı yakınlarındaki Sidi el-Barani Üssü'nden havalanan Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) ait Mirage 2000-9 tipi uçaklarca düzenlendiğini iddia etti.

Mayıs ayında Tür SİHA'larının katılımıyla gerçekleştirilen hava operasyonunda Hafter güçlerinin kullandığı Rus yapımı Pantsir hava savunma sistemleri imha edilmişti.

Hafter'i destekleyen Libya Hadas Tv, Facebook hesabından saldırının yapıldığı hava üssüne ait olduğunu iddia ettiği bir fotoğraf paylaştı.

Reuters'ın Halife Hafter liderliğindeki Tobruk merkezli Libya Ulusal Ordusu (LUO) kaynaklara dayandırdığı bilgiye göre, saldırı kimliği belirsiz uçaklar tarafından gerçekleştirildi.

Patlamanın yaşandığı alana yakın Zintan kasabasından biri, üsün bulunduğu yönde şiddetli patlama sesinin duyulduğunu aktardı.

Stratejik olarak büyük öneme sahip Vatiyye Hava Üssü, Hafter güçlerinin 14 aylık kontorlünün ardından UMH güçleri tarafından ele geçirilmiş, bu hamle Hafter güçlerinin geri çekiliş sürecinde önemli rol oynamıştı.

Geçtiğimiz ay Türkiye'den bir güvenlik yetkilisi, Reuters'a Türkiye'nin Libya'da biri Vatiyye olmak üzere ülkenin batısında iki hava üssü inşa etmek için UMH ile görüşme yapıldığını söylemişti.

Savunma Bakanı Hulusi Akar, geçtiğimiz cuma ve cumartesi günü UMH yetkilileriyle bir araya gelmek üzere Libya'yı ziyaret etmiş, Türkiye'nin UMH'ye destek için gereken her şeyi yapmaya hazır olduğunu ifade etmişti.

Libya'da UMH güçleri, son haftalarda Trablus Havalimanı, Tenhure ve birçok kenti ele geçirerek Hafter güçlerine ağır kayıplar verdirmişti. 

Geçen ay ABD, Rusya'nın Suriye üzerinden 14 adet Mig-29 ve Su-24 savaş uçağını Libya'ya gönerdiğini duyurmuştu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU