Trump'ın Rushmore Dağı ziyaretinin protesto edileceğini söyleyen Siyu kabilesi şefi: Ortalık karışacak

"İnsanlar birinci ek maddeden doğan protesto hakkını kullanmak isteyecek"

Trump'ın Rushmore Dağı'ndaki havai fişek etkinliğine katılacak kalabalık insan gruplarından sosyal mesafe kurallarına uymaları veya maske takmaları istenmeyecek (AFP)

Oglala Siyu kabile konseyi şefi, Donald Trump'ın cuma günü Güney Dakota'daki Rushmore Dağı'nda havai fişeklerle yapılacak 4 Temmuz kutlamalarına katılmaması gerektiğini söyledi.

Şef Julian Bear Runner, koronavirüsle ilgili sağlık endişelerine dikkat çekti ve ABD Başkanı Trump'ın Amerika yerlilerinden çalınan arazi üzerine inşa edilen Rushmore Dağı'na yapacağı ziyaretin kendilerine bir hakaret olacağını da söyledi.

Bear Runner, The Guardian'a verdiği röportajda şu ifadeleri kullandı:

Trump'ın buraya gelmesi sadece koruma alanının içindeki ve dışındaki halkım için değil, aynı zamanda Büyük Ovalar'daki insanlar için de bir güvenlik endişesi taşıyor. Kara Tepeler'de hayli sınırlı kaynağımız var ve şimdiden enfeksiyonların arttığını görüyoruz.

Gazete, birden fazla Amerika yerlileri grubunun ABD Başkanı'nın programlanan ziyaretine dair protestolar düzenlemeyi planladığını bildirdi.

Bear Runner “Buraya gelirse ortalık karışacak. İnsanlar birinci ek maddeden doğan protesto haklarını kullanmak isteyecek ve biz kimsenin yaralandığını veya toprakların tahrip edildiğini görmek istemiyoruz” diye konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cuma akşamı eyaletin Bağımsızlık Günü kutlamalarının bir parçası olarak Rushmore Dağı Anıtı'nda gerçekleştirilmesi planlanan havai fişek etkinliğine, devam eden koronavirüs pandemisine rağmen yaklaşık 7 bin 500 kişinin katılması bekleniyor.

Vali Kristi Noem etkinlik sırasında katılımcıların sosyal mesafeye uymak veya maske takmak zorunda olmayacağını doğruladı.

Siyu şefi, ziyaretin ABD yönetimi ve Amerika yerlileri arasında yapılan ve yerlilere anıtın oyulduğu kutsal Kara Tepeler bölgesinde egemenlik hakkı veren tarihi anlaşmaları ihlal edeceğini söyledi.

Bear Runner “O dağın oyulduğu ve ziyaret etmek üzere olduğu topraklar, 1851'de imzalanan bir anlaşma ve 1868 Fort Laramie Anlaşması uyarınca Büyük Siyu ulusuna aittir ve gerçek, egemen sahiplerinin bu dönemde bu bölgeye girmesine izin vermediğini ona söylemem gerekiyor" diye konuştu.

1980 yılında ABD Yüksek Mahkemesi, 1868 antlaşması uyarınca Siyuların ebedi egemenliği altında bulunan Kara Tepeler'in, bölgede altın arayan madencilerin onları araziden vazgeçmeye zorlamasından sonra, federal hükümet tarafından yasadışı bir şekilde ele geçirildiğine hükmetmişti.

Bear Runner, ABD Başkanı Trump'ın ziyareti planlamadan önce 7 farklı Siyu kabilesi yönetiminden ziyaret için izin istemesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

34 yaşındaki yerli, gazeteye verdiği demeçte “Birleşik Devletler'in lideri olarak … toprakların en yüksek yasası olan anlaşmalara uymakla yükümlü” dedi.

Amerika yerlisi aktivistler, dört ABD başkanı (George Washington, Thomas Jefferson, Abraham Lincoln ve Theodore Roosevelt) anısına dikilen ve 1941'de tamamlanan anıtın çalıntı topraklarda inşa edildiğini ve mevzubahis isimlerin kölecilik ve ırkçı baskıyla iltisaklı olduğunu ifade ederek kaldırılması gerektiğini yıllardır savunuyor.

Bear Runner verdiği demeçte "Batılılar gelip bizim topraklarımıza çökmeden önce bu kayaların zaten manevi bir anlamı vardı. Bu topraklar bizim hakkımız ve biz Kara Tepeler'den vazgeçmedik. Kabile lideri olarak diplomatik tavrı sürdürmem yanlış olacak. Oymaları bizleri silme çabalarının ve bizi fethettiklerini söylemenin bir sembolü olarak görüyoruz" ifadelerine yer verdi.

Beyaz üstünlükçülüğüyle bağları bulunan Amerikalı heykeltıraş ve sanatçı Gutzon Borglum anıtı tasarlamış ve yapmıştı.

Özellikle de Lincoln, 1862'deki Dakota savaşı sırasında Minnesota'da 38 Siyu'nun asılmasını emrettiği için Amerika yerlilerine karşı işlenen suçların sembolü olarak görülüyor.

Bear Runner, şu ifadeleri de kullandı:

Gerçek hikayeyi anlatmıyorlar ve bu yanlış. Bu adamların bu ülke için yaptığı iyi şeylerin vurgulandığı cilalanmış hikayeyi duyuyoruz fakat bu toprakların Amerika yerlilerine ait olduğunu, Kara Tepeler'in Siyu toplumlarına ait olduğunu veya Dakota erkeklerinin asıldığını anlatmıyorlar.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU