ABD’li savcılar İran’dan Venezuela’ya giden tankerlere el konması için harekete geçti

Yargıya taşınan süreçte hedefin, Tahran’ı bu tür sevkıyatlardan edineceği gelirden mahrum bırakmak ve gelecekte yapılacak nakliye işlerinden de caydırmak olduğu belirtildi

ABD'li yetkililer, bir süre önce Venezuela'ya akaryakıt taşıyan 5 İran tankerinin kaptanlarına yaptırım kararı almıştı (AP) 

ABD’de federal savcılar, İran’dan çıkıp Venezuela istikametinde seyreden 4 petrol tankerine el konması için yasal işlem başlattı.

Wall Street Journal’ın haberine göre savcılar çarşamba günü mahkemeye başvuruda bulunurken, bu girişimin İran petrolünün Venezuela’ya ulaşmasına dair geçen ay başlayan süreci durdurmanın yanı sıra “Tahran’ı sevkıyattan edineceği gelirden mahrum bırakmak ve gelecekte yapılacak nakliye işlerinden de caydırmak” amacını taşıdığı kaydedildi.

DC Başsavcısı Zia Faruqui’nin sunduğu dava dilekçesinde, ABD’nin geçen yıl “terör örgütü” ilan ettiği İran Devrim Muhafızları Ordusu’yla bağlantılı olduğu iddia edilen İranlı işadamı Mahmud Medenipur’un ABD yaptırımlarından kaçmak için paravan şirket ağı üzerinden akaryakıt sevkıyatını organize ettiği ileri sürüldü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Federal savcılar, Medenipur’un satışları Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli firmaları üzerinden gerçekleştirdiğini, yakıtın çıkış yerine dair bilgiler üzerinde tahrifat yaptığını ve denizin ortasında gemiden gemiye tehlikeli transferlerin gerçekleştirildiğini iddia ederken, bu ismin Çin ve Malezya’ya sevkıyat işlerini ayarlama arayışında olduğunu da savundu.

Dava dilekçesinde ayrıca, İran’ın ABD’nin baskı kampanyasına rağmen dış dünyayla finansal ilişkiler kurmaya devam ettiği yazıldı: Çinli alıcılar adına hareket ettiği öne sürülen bir temsilcinin ABD yaptırımlarından kaçmanın yolu olarak Medenipur’dan İran ham petrolüne dair ödemelerin başka ülkelerde yapılıp yapılamayacağını sorduğu, Umman, Dubai ya da BAE gibi alternatifler önerdiği; Medenipur’un da “Ödemeleri Umman, BAE, Türkiye, İtalya ve Almanya’da alabiliriz” yanıtını verdiği iddia edildi.
 


Diğer taraftan ABD’li yetkililer iki ülke arasındaki son sevkıyat operasyonuna 9 tankerlik bir filonun katıldığını kaydederken, Washington’dan gelen baskıların ardından özel firmalara ait Bella, Luna, Pandi ve Bering adlı 4 tankerin filoyu terk ettiği belirtildi.

Söz konusu hamle, Tahran ve Caracas hükümetlerine yönelik geniş çaplı baskı operasyonlarının parçası olarak ABD’nin İran’la Venezuela arasındaki işbirliğine karşı attığı son adım oldu.

Dava başvurusu, bazı diplomatik girişimlerde bulunulmasının yanı sıra taşımacılık sektöründe faaliyet gösteren devlete ve özel sektöre ait firmaların İran ve Venezuela’yla anlaşma yapmanın sonuçlarına dair uyarılmasının ardından geldi.

Analistlere göre ABD’nin izlediği baskı stratejisi, her iki ülkenin enerji ihracatlarında sert düşüş yaşanmasıyla sonuçlandı.

 

Independent Türkçe, Wall Street Journal

DAHA FAZLA HABER OKU