NASA astronotu görev için uzayda yürürken ayna düşürdü

Uzay dairesi nesnenin risk oluşturmadığını kaydetti

Uluslararası Uzay İstasyonu'nun görünümü (NASA)

NASA, bir astronotun kazara uzaya küçük bir ayna düşürdüğünü söyledi.

Görev amiri Chris Cassidy, bataryalar üzerinde çalışmak üzere uzay yürüyüşü için Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan ayrılırken aynanın kontrolünü kaybetti. Uzay ajansının açıklamasına göre ayna saniyede yaklaşık 0,3 metre hızla süzülerek uzaklaştı.

Nesne şimdi Dünya'nın yörüngesinde yer alan çok miktarda uzay çöpünden biri.

Görev Kontrol, aynanın bir şekilde Cassidy'nin uzay giysisinden ayrıldığını söyledi. NASA, kaybolan nesnenin ne uzay yürüyüşüne ne de istasyona risk teşkil ettiğini söyledi.

Uzay yürüyüşüne çıkan astronotların çalışırken etrafı daha iyi görebilmesi için giysilerinin her kolunda birer bilek aynası yer alıyor. Aynanın boyutları yalnızca 12,7'ye 7,6 cm ve giysiye bağlandığı kayışla beraber bir librenin 10'da biri kadar (yaklaşık 45 gram) kütleye sahip.

Cassidy ve onu aksilik çıkmadan takip eden Bob Behnken, istasyonun kalan son eski bataryalarını değiştirmek için en az 4 seferde tamamlanacak uzay yürüyüşünün ilkini gerçekleştiriyordu.

NASA'ya göre 6 lityum iyon bataryanın kurulumu tamamlandığında yörünge laboratuvarına gereken enerji, kalan faaliyet süresi boyunca karşılanmış olacak. Değiştirilen eski nikel-hidrojen versiyonlardan daha güçlü ve verimli olan iri, kutu şekilli bataryalar, Dünya'nın gece tarafında kaldığında da istasyonun verimli şekilde çalışmasını sağlıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Batarya değişimleri 2017'de başlamıştı. Önceki ekipler, çıkardıkları batarya sayısının yarısı kadar, yani 18 lityum iyon batarya takmıştı.

Ancak işin tamamlanması için Cassidy ve Behnken'in 6 tane daha yerleştirmesi gerekiyor. Bu külfetli bir iş: Her batarya birer metre uzunluğunda ve genişliğinde, ağırlıkları ise 180 kg.

Behnken'in Ağustos'ta SpaceX Dragon kapsülüyle Dünya'ya dönmesinden önce, uzay yürüyüşlerinin Temmuz boyunca devam etmesi bekleniyor.

Behnken ve Doug Hurley mayıs sonunda SpaceX'in ilk astronot fırlatma operasyonuyla tarih yazmıştı.

Bu son görev ise iki astronotun da 7. uzay yürüyüşü oldu. İkisi de uzay boşluğunda 30 saatin üzerinde zaman geçirmişti.

Associated Press'in haberinden yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Şafak Küçüksezer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU