Çiğiltepe kahramanının adı okuldan silindi yerine bağış yapan vakfın tabelası asıldı

İstiklal Harbi komutanlarından Reşat Çiğiltepe’nin adını taşıyan okulun ismi değişti. Yeni isim okula bağış yapan vakfa ait. Söz konusu vakıf 2016’da okul inşa etmek için kurulsa da şimdiye o isimle inşa edilen bir bir okul yok

Fotoğraf: Twitter / @MamakilceMem

Kurtuluş Savaşı’nın önemli komutanlarından Reşat Çiğiltepe’ni adını taşıyan Mamak’taki Çiğiltepe Ortaokulu’nun adı Turhan Polat Ortaokulu olarak değiştirildi.

Turhan Polat Eğitim Vakfı, “Eğitime yüzde 100 destek” projesi kapsamında söz konusu okula bağış yapmıştı.

Bağış sonrası alınan kararla okulun adı değişti.

 

Ekran Resmi 2020-06-27 12.33.24.png
Mamak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, değişikliği sosyal medyadan da duyurdu

 

Reşat Çiğiltepe kimdir?

1879’da İstanbul’da doğan Reşat Çiğiltepe, 1896 yılında Harp Okulu’ndan mezun olduktan sonra Balkan ve Çanakkale Savaşları’na katıldı. Mondros Mütarekesi’nden sonra İstiklal Savaşı’na katılan Çiğiltepe, bu mücadelede 1. ve 2. Sakarya Savaşlarına yarbay rütbesiyle görev aldı.

Büyük Taarruz’un en stratejik çatışma alanlarından biri olan Çiğiltepe’yi albay rütbesiyle “yarım saat içinde alma” sözü veren Çiğiltepe, 45 dakika içinde bu sözünü yerine getiremediği için intihar etti. 
 

Çiğiltepe.jpeg
Albay Reşat Bey, Balkan Savaşları, Yanya Savunması, Çanakkale  ve Kurtuluş Savaşlarında görev almıştı


Askerler kısa bir süre söz konusu bölgeyi ele geçirmeyi başardı.

Soyadı Kanunu’nun ardından gıyabında Çiğiltepe soyadı verilen Albay Reşat Çiğiltepe’nin naaşı Ankara Devlet Mezarlığı’nda bulunuyor. 

Vakfın kuruluş amacı: Turhan Polat İlköğretim Okulu İnşa etmek

Okula ismini veren Turhan Polat ise Ankara’nın eski sahaflarından biri. Adını taşıyan vakıf Resmi Gazete'ye göre 2016 yılında, Ankara’a “Turhan Polat ilköğretim Okulu inşa etmek amacıyla” kuruldu. 

Milli Eğitim Bakanlığı verilerine şimdiye kadar bu isimle inşa edilen herhangi bir okul yok. Vakıf, vakıf senedindeki amacını bağış karşılığıyla gerçekleştirmiş oldu.


Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU