Kılıçdaroğlu: Erdoğan'ın gidici olması için özel bir çaba harcamaya gerek yok

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, “20 Temmuz'dan sonra bir sivil darbe oldu. Tek adam vesayet rejimi var. Vesayet rejiminin başladığı 2018'de dolar 4 lirayken şimdi 6 liraya çıktı. Köprü geçiş ücretleri yüzde 179 oranında arttı” dedi

Kemal Kılıçdaroğlu / Fotoğraf: AA

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Deutsche Welle Türkçe'nin YouTube kanalındaki canlı yayınında, gündeme ilişkin soruları yanıtladı. 

Kılıçdaroğlu, İtalyan ressam Gentile Bellini'nin orijinal Fatih Sultan Mehmet tablosunun, Londra'daki müzayede İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından satın alınmasında mutluluk duyduğunu söyledi. 

“Tablo özel olarak korunmaya alınmalı”

Nerede sergileneceğini İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na sorduğunu ve "tablonun özel olarak korunmaya alınması gerektiğini" söylediğini aktaran Kılıçdaroğlu, "Paris'teki Louvre Müzesi'nde Mona Lisa tablosu var, bu tablo diğerlerine göre daha farklı şekilde korunuyor. Benzer bir korumanın yapılmasını istedim. Tabii benzer korumayı yapacağını Ekrem Bey ifade etti. Nerede sergileneceğiyle ilgili de açıklama yaptı ama ben o konuya fazla girmiş olmayayım” dedi.

“5 bin kişiye istihdam yaratmak kötü bir şey mi?”

İstanbul'daki 5-6 bin yeni taksi plakası ile ilgili Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) kararı hatırlatılarak, CHP'li belediyelerin hizmetlerinin engellenip engellenmediği yönündeki soru üzerine Kılıçdaroğlu, CHP'nin Ankara ve İstanbul'un da aralarında bulunduğu 11 büyükşehirde belediye başkanlığını kazanmasının iktidar cephesinde büyük bir hayal kırıklığı yarattığını söyledi.

İmamoğlu'nun "İstanbul'da 5 bin plakaya ihtiyaç var" dediğini hatırlatan Kılıçdaroğlu, "5 bin kişiye istihdam yaratmak kötü bir şey mi?" diye sordu. 

“Halkın sağduyusu kara propagandayı engelledi”

Kılıçdaroğlu, seçimlerden önce "CHP'li belediyeler gelirse sosyal yardımlar kesilecek." diye kara propaganda yapıldığını ancak halkın sağduyusunun güçlü geldiğini ifade etti.

Danıştayın da iktidardan yana karar verdiğini belirten ve bu karara tepki gösteren Kemal Kılıçdaroğlu, "Ne yaparlarsa yapsınlar, bütün ezberleri bozduk, bozmaya da devam edeceğiz" dedi.  

 

“Ne yaparlarsa yapsınlar bunlar gidecek”

Kılıçdaroğlu, Seçim Yasası'na ilişkin bir soru üzerine "ilk seçimlerde kim çok oyu alırsa o cumhurbaşkanı olsun, 50 artı 1'i aramayalım" şeklinde pek çok arayışın olabileceğini belirterek, "Ne yaparlarsa yapsınlar, hangi yasayı getirirlerse getirsinler emin olun millet artık bıkmış vaziyette. Bunların gitmesi lazım ve gidecek. Bundan eminim" diye konuştu. 

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin kendisine yönelik eleştirileri hatırlatılan Kılıçdaroğlu, "Beni hedef almasını gayet doğal buluyorum. Çünkü AK Parti'yi eleştiremeyeceğine göre sadece bizi eleştirecek, başka bir alanı yok zaten" ifadesini kullandı. 

AK Parti ile MHP arasında bir "ittifak" değil bir "koalisyon" bulunduğunu belirten Kılıçdaroğlu, kendisinin ve arkadaşlarının olabildiğince MHP'nin söylemlerine yanıt vermemeye çalıştıklarını kaydetti.

“6,5 milyon vatandaşı terörist mi ilan edeceğiz?” 

Son seçimlerde HDP'nin CHP ve adaylarına katkı sağlamasına rağmen bu parti ile aralarına mesafe koydukları hatırlatılarak, "Bu mesafeyi iktidar, bu birlikteliği kullanmasın diye mi korumaya çalışıyorsunuz?" sorusu üzerine Kılıçdaroğlu, "HDP'ye oy veren vatandaşların tamamı son seçimlerde gelip CHP'ye oy verdiler." demenin gerçekçi bir yaklaşım olmadığını söyledi.

HDP'ye yönelik eleştirileri anımsatan Kılıçdaroğlu, "6,5 milyon vatandaş HDP'ye oy vermiş, yani 6,5 milyon vatandaşı terörist mi ilan edeceğiz? Aklın kabul edeceği bir şey mi bu? İnsanları suçlayarak değil insanları kucaklayarak, var olan sorunları çözerek siyaseti saygın kılmalıyız" dedi. 

 

“AKP ve MHP seçmeni CHP’ye oy verdi”

Büyük bir kısmının oy vermiş olabileceğini belirten ve hepsine teşekkür eden Kılıçdaroğlu, AK Parti ve MHP'ye oy veren çoğu seçmenin de son seçimlerde gelip CHP'ye oy verdiğini kaydetti. 

Eski Meclis Başkanı Bülent Arınç'ın, "FETÖ konusunda hiçbirimiz masum değiliz, eğer bizi aldatmışlarsa bu bizim suçumuz değil." şeklindeki sözlerine ilişkin değerlendirmesi sorulan Kılıçdaroğlu, sorumluluğun ülkeyi yöneten siyasal iktidarda olduğunu ifade etti.

“20 Temmuz’da sivil darbe oldu”

"İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener katıldığı bir programda, 'Cumhurbaşkanı Erdoğan bir daha o göreve seçilemeyecek.' dedi, sizin kanaatiniz nedir?" yönündeki soru üzerine Kılıçdaroğlu, kendisinin de aynı kanaatte olduğunu dile getirerek, şu ifadeleri kullandı:

"20 Temmuz'dan sonra bir sivil darbe oldu. Tek adam vesayet rejimi var. Vesayet rejiminin başladığı 2018'de dolar 4 lirayken şimdi 6 liraya çıktı. Çeyrek altın 328 lirayken 661 liraya çıktı. Köprü geçiş ücretleri yüzde 179 oranında arttı. Bu vesayet süreci yönetiminde 2 milyon 281 bin kişi işinden oldu. Milli gelirimiz 100 milyar dolar düştü. 

Dünya ekonomisinde 17'nci sıradaydık, şimdi 19'uncu sıraya geriledik. Bu tablo ortadayken ve bu tablo doğrudan doğruya mutfağa yansımışken Erdoğan'ın gidici olması için özel bir çaba harcamaya gerek yok. Çünkü, kendi sonunu kendisi hazırlayan bir lider konumunda."

"Kara propagandayı halkın sağduyusu önledi" 

Kılıçdaroğlu, seçimlerden önce "CHP'li belediyeler gelirse sosyal yardımlar kesilecek." diye kara propaganda yapıldığını ancak halkın sağduyusunun güçlü geldiğini söyledi.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sürecinde bütün engellemelere rağmen belediye başkanlarının toplumun her kesimine yardım götürdüğünü ifade eden Kılıçdaroğlu, belediyelerin yardım toplamasının ise iktidar tarafından engellendiğini kaydetti.

Danıştayın da iktidardan yana karar verdiğini belirten ve bu karara tepki gösteren Kemal Kılıçdaroğlu, "Ne yaparlarsa yapsınlar, bütün ezberleri bozduk, bozmaya da devam edeceğiz." dedi.  

"CHP'nin kendine güveninde bir değişiklik oldu mu?" şeklindeki soruyu da yanıtlayan Kılıçdaroğlu, vatandaşlar mutluysa kendilerinin de mutlu olduğunu bildirdi.

Belediye başkanlarının çalışmalarına ilişkin değerlendirmeler yaptıklarını da aktaran CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, "Bütün belediye başkanlarımızda başarı yüzde 50'nin üzerinde. Bu beni çok mutlu ediyor. Yüzde 60'a yaklaşan belediye başkanlarımız var. Bütün engellemelere rağmen başarılı belediye başkanlarımız" ifadesini kullandı. 

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU