Meksika liderinden tepki çeken “salgınla mücadele” önerisi: Kadınlar evde otursun

Obrador’un “toplumda kız çocuklarına ve erkeklere düşen geleneksel rollere” dair yaptığı yorumlar eleştirilere yol açtı

Obrador kadının toplumdaki yeri hakkında tartışmalı değerlendirmelerde bulundu (AFP)

Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador geleneklere göre kadınların evde oturup yaşlı aile fertlerine bakmasının koronavirüs pandemisiyle mücadelede önemli olduğunu savundu. 

Reuters’ın haberine göre kadınlara karşı duyarsız açıklamalarıyla tanınan 66 yaşındaki Meksikalı lider, “İnsanlar kadının rolünü değiştirmek istiyor ve bu da feminizmin nedenlerden sadece biri. Ancak Meksika’da geleneklerimize göre anne babalarının bakımıyla en çok ilgilenenler kız çocuklarıdır. Biz erkeklerse daha ayrıyız” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Avrupa’da bakımevlerindeki yaşlıların salgından muzdarip olduğunu ancak evde bakım geleneğinin Meksika’daki yaşlılara fayda sağladığını belirten Obrador, “Meksikalı aile kurumunun, ülkenin en önemli toplumsal güvenlik müessesesi” olduğunu ifade etti.

Yurttaş Hareketi partisinden parlamenter Martha Tagle, Meksika liderinin tepki çeken sözlerine Twitter üzerinden verdiği yanıtta şu ifadeleri kullandı:

Devlet Başkanı’nın 19. yüzyıldan kalma fikirlerini dile getirdiğinde söylediklerinin tercümesi şudur: Erkekler daha ayrı dediğinde sorumsuz olmayı, kız çocukları ailelerine bakıyor dediğinde ücretsiz işi, gelenek dediğinde de maçoluğu kasetediyor; feminizm rolleri değiştirmek istiyor, evet doğru bir dönüşüm.

Diğer taraftan Twitter’da #AmloMachista, yani “cinsiyetçi AMLO” (Andres Manuel Lopez Obrador) etiketi en çok konuşulanlar listesine girdi.

Kendisini sosyolog ve feminist olarak tanımlayan Claduia Castello yaptığı paylaşımda, “AmloMachista kadınları ‘bakıcılığa’ gönderme konusunda ısrar ediyor. Ancak onun için haberlerimiz var; bizler vatandaşlarız ve Devlet Başkanı’nın kadın düşmanlığına artık müsamaha göstermeyecek feministleriz” dedi.
 


Obrador’un bu yıl Meksika’da vahşice işlenmiş kadın cinayetleri konusunda yönetime getirilen eleştiriler karşısındaki duruşu feministleri öfkelendirmiş ve Meksika liderinin kendi kadın seçmenleri arasında da destek kaybetmesine yol açarak eylemleri tetiklemişti.

Günde ortalama 10 kadının öldürüldüğü ülkede en son şubat ayında yaşanan bir olayda, 25 yaşındaki bir kadın erkek arkadaşı tarafından katledildikten sonra cesedi parçalara ayrılmış ve bu görüntülerin gazetelerde yayımlanması üzerine protesto gösterileri düzenlemişti. Bazı eylemciler Obrador’un kaldığı sarayın kapılarına boya fırlatıp duvara kadın cinayetlerini kınayan sözler yazmıştı.

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU