Meksika lideri, salgında bir numaralı kuralı ihlal edip El Chapo'nun 92 yaşındaki annesinin elini sıktı

Devlet başkanı tartışmalara yol açan görüşmeyi “Oğlunun kim olduğuna bakılmaksızın tüm saygımı hak ediyor” sözleriyle savundu

Meksika Devlet Başkanı Obrador (Reuters)

Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadelenin öncelikli kurallarından birini ihlal ederek 92 yaşında bir kadının elini sıktı. Üstelik bu kişi, meşhur uyuşturucu baronu El Chapo’nun annesiydi.

BuzzFeed’in haberine göre Obrador pazar günü ülkenin kuzeyindeki Sinaloa’ya ziyareti sırasında bir otomobilin içinde oturan yaşlı kadının elini sıkarken görüntülendi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Koronavirüs (Kovid-19) salgınının ortasında dünyanın dört bir yanında “sosyal mesafeyi koruma” ve “tokalaşmama” kuralını göz ardı eden siyasetçinin yanına gidip el sıkıştığı bu kişi, azılı uyuşturucu karteli elebaşı Joaquin Guzman’ın (El Chapo) annesi Maria Consuelo Loera’ydı.

Obrador bu görüşmenin Guzman’ın annesinin isteği üzerine gerçekleştiğini söyledi.

Video kaydında Meksika lideri, muhatabından bir not aldığını söylerken görülüyor. Obrador, “Evet, evet. Mektubunu aldım” diyor.
 


Meksika önümüzdeki haftalarda Kovid-19 vakalarında ani artışa hazırlanıyor.

Obrador cuma günü banttan yayımlanan mesajında halktan evde kalmalarını istemiş, ertesi gün sağlık bakan yardımcısı da bu uyarıyı yinelemiş, bununla birlikte resmi bir karantina kararı alınmamıştı.

Ancak kendi önerilerini ve tıp uzmanlarının tavsiyelerini göz ardı eden Obrador’un yaptıkları ülkede kafa karışıklığına yol açıyor.

Cumartesi günü gittiği Culiacan'da otel balkonundan konuşurken “Koronavirüs veba değil” dedi, ülkede koronavirüsten yaşamını yitiren ilk kişilerden birinin bu otelde kısa süre kaldığını ve otelin temizlendiğini söyledi. Pazar günü de El Chapo'nun memleketi Badiraguato'ya geçti. İddialara göre o gün Ovidio Guzman Lopez’in doğum günüydü.
 


Obrador, bir yolun inşasını denetlemek için o bölgeye gittiğini söyledi ancak yine de Meksika'nın en ünlü uyuşturucu baronunun annesiyle görüşme kararını savundu.

Pazartesi günü sabah konferansı sırasında El Chapo’nun annesini neden selamladığını açıklayan siyasetçi, “O 92 yaşında bir kadın. Oğlunun kim olduğuna bakılmaksızın tüm saygımı hak ediyor” diye konuştu.

Devlet başkanının bu “jesti”, zaten hükümetin salgınla mücadeleyi ağırdan alması nedeniyle öfkeli Meksikalıları bir kez daha hayal kırıklığına uğrattı.

Bu görüşmeyle ilgili haberler çıktıktan sonra #narcopresidente Twitter'da trend olmaya başladı.

Senato İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Kenia Lopez Rabadan paylaştığı tweet’te “Doktorlar? Aileler? Sosyal korkular? Hastane sıkıntısı? Öncelikler değil…” diye yazdı.

ABD’de bir hapishanede bulunan El Chapo, geçen yıl temmuz ayında ömür boyu hapse ve 12,7 milyar dolar (yaklaşık 84 milyar TL) para cezasına çarptırılmıştı.

Sonrasında ekim ayında Meksika’nın Culiacan kentinde uyuşturucu karteli polisle çatışmaya girmiş, bunun ardından emniyet birimleri El Chapo’nun oğlu Ovidio Guzman Lopez’i serbest bıraktıklarını doğrulamıştı.

 

Independent Türkçe, BuzzFeed

DAHA FAZLA HABER OKU