Suriye'de 400 milyar dolarlık fırsat: Rusya ilk davranan ülke oldu

Yeniden inşa için yatırım hazırlığında olan Suriye’de aslan payını kapmak isteyen Rus inşaat şirketleri şimdiden hamlesini yaptı

Foto: Halep’teki Genel Konut İdaresi, Suriyelilere ön sözleşmeyle konut sağlıyor / Fotoğraf: AFP

İnşaat sektöründe faaliyet gösteren Rus şirketleri, sözleşmeler ve inşaatların yoğun olduğu bir yaza girmeye hazırlanıyor.

Şirketlerin gündeminde devasa buldozerler ve inşaat ekipmanlarının tedarik edilmesi var. 

Amaç sadece dünyanın sürekli ertelediği yeniden inşa dosyasını açmak değil, Suriye’nin güneyinde, kuzeyinde ve sahillerde gökdelenler ve yerleşim yerleri inşa etmek. 

80 Rus yatırım şirketi, Suriye’de bir çok sektörde yatırım görüşmeleri yapmak için Suriye'yi ziyaret etmeye hazırlanıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Akıllı şehir “Marota”

Rus şirketleri, başkent Şam’ın lüks mahallelerinde akıllı bir şehir inşa etmeyi içeren “Marota City” projesine yatırımcı olarak katılmayı düşünüyor.

Proje, yeşil alan, ticari ve idari binalar, eğlence, kültür, sağlık, turizm, finans, iş merkezlerini içeren 2 milyon 149 metrekarelik bir alanı kapsıyor.

Elde edilen bilgilere göre ilk aşamada iki Rus şirketin ilgisini çeken projede birçok önemli firmanın ticari ve konut amaçlı kullanılan binalar inşa etmesi bekleniyor.

Projenin Suriye kanadında ise ülkenin en büyük şirketlerinden Şam Holding bulunuyor. Gözlemciler, dünyanın en önemli şehirlerinden biri olan Şam’da yatırım ve yeniden kentleşme anlamında bir sıçrama bekliyor.

Projenin ilk aşaması, diğer şehirlerden ve geleneksel binalardan farklı bir akıllı şehir inşa etmeyi içeriyor.

 

 

110 bin kişiye istihdam sağlamanın yanı sıra, elektronik altyapı haritası, merkezi kontrol, çevrimiçi hizmetler, elektronik vergi ve fatura gibi gelişmiş hizmetler sunulması planlanıyor.

Şam Holding’in CEO’su Nasuh Nablusi, Marota Şehri’ndeki konut inşaatlarına Rusya’nın büyük bir önem verdiğini söyledi.

"Müttefik Moskova"

Yeniden inşa için yatırım hazırlığında olan Suriye’de aslan payını kapmak isteyen Rus inşaat şirketleri şimdiden hamlesini yaptı. 

Moskova, Sovyetler Birliği’nin yıkılışından önce de Suriye’de gökdelen inşaatı konusunda bir tecrübe yaşamıştı. 

Bu durum özellikle savaştan dolayı evleri tahrip olan ve yerlerinden edildikten sonra ülke dışına kaçmak zorunda kalan 6 milyon Suriyeliyi yakından ilgilendirirken, inşanın tamamlanmasının ardından geri dönüşlerin yaşanması kaçınılmaz olarak değerlendiriliyor.

Halep'in kuzeyinde ise Genel Konut İdaresi, vatandaşlara ön sözleşme sunmak için belediye meclisleri, dernekler ve kooperatiflerle ortak çalışma yürütüyor.

Bir Rus şirketi ile yapılan anlaşma kapsamında 82 konut kulesi için son dokunuşlar yapılıyor.

 

 

Bir kaynaktan alınan bilgiye göre Rus şirket, Eşrefiye mahallesinden Şeyh Maksut’a kadar konut kuleleri inşa edecek. Şirket, ön abonelik yapanlara büyük avantajlar sunacak.

Şam’ın dost ülkelerinden gelen söz konusu şirketlere sağlanan siyasi kolaylık, 400 milyar dolarlık proje için çok önemli bir adım olarak yorumlanıyor.

Yine de Rus şirketleri Suriye pazarına erken girmekten endişe duyuyor. Bu konuda istikrar ve güvence bekleniyor. 

Bir Rus kaynak, şirketlerin ortak yürüttüğü projede önümüzdeki üç yıl içinde 2 bin sitenin inşasının planlandığını söyledi. 

Özellikle bu proje, çok sayıda Rus yatırımcının Suriye inşaat sektörüne girmesi için bir teşvik olarak görülüyor.

Sahil projeleri

Rusya, Suriye’nin sahillerinde turizm projesini de başlattı. 90 milyon dolar değerindeki projede Tartus’taki turistik Manara Köyü’nün yeniden inşası ve sahil kenarına 5 yıldızlı otel inşa edilmesi planlanıyor.

Şirketlerin ilgisi sadece inşaat sektörüyle sınırlı değil. Rus ve Suriyeli heyetlerin ikili görüşmelerinde iş adamlarının sanayi sektöründe de yatırım yapması için anlaşmalar yapıldı.

Rusya Ticaret Odası Başkanı Sergey Katyrin, Moskova’ya gelen Suriyeli yetkililerin kendilerine 26 farklı proje sunduğunu söyledi.

Katyrin, “Suriye, Rusya’nın yatırımlarıyla ilgileniyor. Bu projeler başkent Şam ile havalimanı arasında tren inşa edilmesi, çimentodan araba lastiği üretimine kadar bütün atölyelerin kurulması ve Humus’ta güç jeneratörlerinin inşa edilmesini içeriyor” dedi.

Rusya, Suriye ile ticaret hacminin geçtiğimiz yılın ilk yarısına göre yüzde 25 oranında arttığını açıklamış ve bu değerin 226 milyon dolara ulaştığını duyurmuştu.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independentarabia.com/node/14056

Independent Türkçe için çeviren: Abdurrahman Koç

DAHA FAZLA HABER OKU