Eski SMYK Başkanı Hariri: Kürtler Özerk Yönetim fikrinden vazgeçsin, Suriyeliler tarafından kabul edilmiyor

Suriye muhalefeti Müzakere Yüksek Kurulu Üyesi Hariri, PYD ile ENKS arasındaki müzakerelerin başarıyla sonuçlandığını söylemek için henüz erken olduğunu belirtti. Hariri, “Özerk Yönetim”in Suriyeliler tarafından kabul edilmediğini söyledi

Nasır Hariri / Fotoğraf: AA

Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu Müzakere Yüksek Komitesi (SMYK) üyesi Nasır Hariri, Suriye’nin son durumu ve ENKS ile PYD’nin ittifak çalışmaları hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Erbil merkezli Rudaw TV’ye açıklamalarda bulunan Hariri, 9 yıldır Suriye krizinin çözülemediğini belirterek, Suriye meselesinin hala uluslararası pazarlık konusu olduğunu söyledi.

ABD’nin Suriye’ye uyguladığı "Sezar" olarak adlandırılan yaptırımlar sayesinde Rusya ve İran’ın da Suriye rejimini ekonomik, siyasi ve toplumsal çöküşten kurtaramayacağını aktaran Hariri, Suriye’de çok önemli gelişmelerin yaşandığını ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Rejimin yıkılması yakındır”

Esad rejiminin daha önce kendisine başkaldıran öldürdüğü gibi şimdi de destekçilerini öldürmeye başladığını iddia eden Hariri, şu ifadeleri kullandı: 

ABD’nin Suriye’nin kuzeydoğusunda varlığını sürdürmesi ve Esad’ın mafya ailesi içerisindeki çelişkilerin derinleşmesi önemli gelişmelerdi. Bu ekonomik cezalarla birlikte tüm mesajlar açıkça rejimin artık ayakta kalamayacağına ve bir daha bölgesel ve uluslararası sisteme dahil olamayacağına işarettir. Bu süreçte yaşanan gösteriler de halkın artık bu rejime tahammülünün kalmadığını gösteriyor.  Bu nedenle rejimin yıkılması yakındır, rejimi destekleyen devletler de meseleyi masada incelemeye almalı ve gerçekçi siyasi bir çözüme dönüşmesi için çabalamalı.

“Suriye halkının beklediği çözüm bu değil”

Suriye dışında tüm bölgenin şiddetle karşı karşıya kaldığını kaydeden Hariri, İran’ın Suriye’deki çatışmalardan fayda sağladığını savundu.

Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) ile Demokratik Birlik Partisi (PYD) arasındaki ittifak görüşmelerini değerlendiren Hariri, “Bence diyalog olumlu da olsa Suriye halkının beklediği çözüm bu değil. Örneğin bugün PKK’nin bir kanadı olan PYD sorunları Kürt halkı ile ENKS ile çözmeye ne kadar hazırdır? Suriye’nin kuzeydoğusundaki bileşenlerle sorunlarını çözmeye ne kadar hazırdır? PKK ile bağlarını koparmaya ne kadar hazırdır? Suriyelilerin çoğu için kırmızı çizgi olan ulusal görüşe sahip çıkacak mıdır? Bu sorulara yanıt bulamadan bir çözümden bahsetmemiz erken olur” diye konuştu.

“Özerk Yönetim fikrinden vazgeçsinler"

“Özerk Yönetim”in Suriyeliler tarafından kabul edilmediğini savunan Hariri, “Bu örgütlenmenin birçok askeri yabancı kişilerden oluşuyor. Özerk Yönetim fikrinden vazgeçsinler, PKK’den vazgeçsinler, baskılarına son versinler. Bütün Suriyelilerin kabul ettiği bu kırmızı çizgilerden vazgeçerlerse o zaman içerisinde Kürtlerin de yer aldığı muhalefetle görüşmeleri konusunda bir engel kalmaz. ENKS ile anlaşmaları da başarıyla sonuçlanır mı bilmem” ifadelerini kullandı

“Bunu yapanlar cezalandırılmalı”

Muhalefete bağlı silahlı grupların denetiminde olan Afrin gibi bölgelerden “Her gün hırsızlık, öldürme suçları, fidye için adam kaçırma konularında raporlar geliyor” diyen Hariri, sözlerini şöyle tamamladı:

Ben bunu meşrulaştırmıyorum. Bunlar kanunlara aykırı şeyler ve durdurulmalı, bunu yapanlar cezalandırılmalı. Bu konuda suçluların tespiti için bir komisyon kurulmuş ve ENKS de komisyonda yer alıyor. Komisyon çalışmalarının sonuçlarını kamuoyuyla paylaşmalı. Ben Suriye halkını hedef alanları savunan tarafta değilim. Bireysel uygulamalar çıkmışsa bu kınanır ve sahipleri cezalandırılır.

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU