Turizmcilere göre, Soyer’in sözleri tepki çekti ama 'sembolik bayrak ve para' bilinen bir uygulama

İzmir’in Osmanlı döneminde ayrı bayrağı olduğunu söylen Soyer’in, İzmir parası çıkarma projesi olduğu sözleri tepki çekmişti. Bayrak ve paranın bilinen bir tanıtım yöntemi olduğunu söyleyen turizmcilere göre uygulamanın dünyada örnekleri var

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, bir grup turizmci ile yaptığı online toplantıda, basım aşamasında oldukları bir akademik çalışmaya göre 1800’lerde İzmir’in yeşil-beyaz çizgili bir bayrağının olduğunu dile getirerek devamında şunları söyledi.

Benim aklımda bir ‘İzmir parası’ çıkarmak vardı, hatta buna İZCOIN diye bir isim de koymuştum. Sonra bu bayrak da çıkınca arkadaşlar beni uyardılar. Dediler ki, ‘Senin bir eyalet kurma çaban olduğu anlaşılır, sonuçta İzmir’i memleketten koparacak bir çalışma olarak algılanır. Duralım, bunun ismini değiştirelim’ dediler.

Soyer’in korktuğu başına geldi, sözleri tepki çekti

Bu konuşmasından sonra özellikle AK Parti ve MHP’li siyasetçiler Soyer’e tepki gösterdi. Soyerin sözlerinin ayrı bir devlet veya özerklik hevesi olarak algılanabileceği iddia edildi.

Sözlerinin cımbızlandığını öne sürdü

Tepkiler üzerine yaptığı yeni açıklamada sözlerinin cımbızlandığını iddia eden Soyer, ayrı bir bayrak ve para önerisinin olmadığını söyleyerek, İzmir bayrağının belediyeyle ilgili bir çalışma değil, bir tarih dergisinde yayımlanan akademik makaleyle gün yüzüne çıkmış tarihsel bir veri olduğunu belirtti.

Soyer ayrıca İzmir Parası’ndan kastının ise ayrı bir para birimi değil dijital alışverişlerde kullanılabilecek dijital  “Biz Puan Sistemi” olduğunu belirterek, benzer bir uygulamanın Konya’da olduğunu da iddia etti.

ibizasembol.jpg
İspanya'nın dünyaca ünlü turistik şehri İbiza'nın da kendisine ait sembolik bir bayrağı bulunuyor / Fotoğraf: Twitter

 

“Turistik bölgelerin tanıtımda sembolik para ve bayraklar kullanılır”

Soyer’in sözleriyle gündeme gelen şehirlere özgü para ve bayrak uygulamasının turizmde olup olmadığını bu sektörde çalışan uzman isimlere sorduk.

Tur Operatörleri Platformu Sözcüsü Cem Polatoğlu konuyla ilgili sorumuz üzerine  şöyle konuştu:

Böyle bir uygulama dünyada var. Ülkeler turistik bölgeleri ayrı tanıtmak isterler. Bu tanıtımda da o bölgeye ait sembolik bayraklar, paralar kullanılır. Örneğin İbiza’nın İspanya’ya ait olduğunu pek az kişi bilir. İbiza, kendisine ait tanıtım yapar, bayrağı vardır, sembolleri vardır. ABD’de neredeyse her eyalet sembolik parasını bastırır. Bugün İstanbul’da İstanbulkart ile her şeyin ödemesini yapıyorsunuz. İstanbulkart aslında İstanbul’un kendi parasıdır. İzmir kendi parasını çıkarsa ne olacak? Ne çıkarırsa çıkarsın o da Türk parasıyla alınacak.

cempolat.jpg
Cem Polatoğlu, turizmde şehirlerin tanıtımı için sembolik bayrak ve para uygulamalarının olduğunu söyledi / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

“Soyer’in sözleri turizm açısından doğru, siyasi açıdan yanlış”

Buna karşın sembolik para veya sembolik para uygulaması kararının belediyelerce değil ancak Turizm Bakanlığı ya da turizm acentası tarafından alınabileceğini söyleyen Polatoğlu, sözlerini şöyle devam ettirdi:

Ben olsam açıklama yapmaz öneri olarak sunardım. Bakanlık veya turizm acentası uygun görürse izin verir. Bence de izin verilmesi lazım. Bali’nin Endenozya’ya ait olduğunu sokakta kaç adam biliyor? Millet, ‘Puket’e gittim’ diyor Tayland’a gittim demiyor ki. Biz de Türkiye’yi Türkiye olarak değil bölümler ve bölgeler olarak tanıtmalıyız. Soyer de buna yeltendi. Yaptığı turizm açısından doğru ama siyasi açıdan yanlış. Önce milleti bilgilendirip ondan sonra hareketi yapacaksın.

hasan.jpg
Hasan Güven, Soyer'e tepkilerin haksız olduğunu iddia etti / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

“Fuarlara bölgemizi, şehrimizi temsil eden flamalar götürürüz”

Bodrum Otelciler Derneği (BODER) Genel Başkan Yardımcısı Hasan Güven, Soyer’e yönelik tepkileri “Öküzün altında buzağı aramak” olarak nitelendirerek şöyle konuştu:

Biz turizmciler çeşitli  zamanlarda kendi şehirlerimizi, bölgemizi yurt dışındaki turizm fuarlarında temsil ederiz. Buralara çeşitli promosyon malzemeleri götürürüz. Bu bölgemizi temsil eden flamalar olabilir. Çeşitli kitaplar olabilir. Her bölge, diğer bölgelere göre daha değişik promosyon malzemelerle öne çıkmak isterler. Bu bir ayrımcılık mıdır?  Hayır bu bir öne çıkma arzusudur.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU