Japonya dünyanın en hızlı bilgisayarını üretti: Fugaku

Japonya'da üretilen makine, IBM'in donanımını temel alan Amerikan yapımı "Summit"i geride bıraktı

Fugaku bu alandaki Çin-ABD hakimiyetini kırarak 11 yıl sonra yeniden Japonya'yı birinciliğe yerleştirdi (AFP)

Bilim insanları şimdiye kadarki en hızlı bilgisayarı geliştirdi.

"Fugaku" adı verilen Japon üretimi süper bilgisayar, belirli gerçek dünya görevlerini yapma hızı resmi sıralamasında artık en üstte yer alıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bilgisayarın yaratıcıları, dünyanın en hızlı süper bilgisayarlarını sıralayan Top500 listesinde Fugaku'nun en üst sırayı aldığını açıkladı. Fugaku ayrıca, gerçek dünya uygulamalarında ne kadar hızlı performans gösterdiğini, belirli yapay zeka görevlerini ne kadar iyi gerçekleştirdiğini ve veri yoğun süreçlerde ne kadar iyi performans gösterdiğini test eden diğer sıralamalarda da en üst sırada yer alıyor.

Bilgisayarın yaratıcıları daha önce hiçbir süper bilgisayarın Top500, HPCG ve Graph500 diye bilinen üç sıralamanın en üst sırasında yer almadığını açıkladı.

Fugaku, Top500 sıralamasında 415.53 petaflop puan aldı. ABD merkezli, IBM donanımına dayanan en yakın rakibi Summit'se 148.6 petaflop puan elde etti.

Şu anda Fugaku, virüsün nasıl yayıldığını simüle etmek de dahil Kovid-19 hakkında deneysel çalışmalar yapıyor. Dünyanın dört bir yanındaki birçok süper bilgisayarda koronavirüs salgınına dair çalışmalar yapılıyor. Süper bilgisayarlar, araştırmacıların yeni virüsü ve pandemiyle nasıl mücadele edileceğini daha iyi anlamasını sağlıyor.

Bu çalışmanın yanı sıra Japonya, bilgisayarı "Toplum 5.0" adlı teknoloji programı için de kullanmayı umuyor. Bu da bilgisayarın nükleer patlama simülasyonundan iklim değişikliği modellenmesine kadar her şey için kullanılabileceği anlamına geliyor.

Fujitsu'nun Kurumsal Yönetim Kurulu Başkanı Naoki Shinjo yaptığı açıklamada, "Fugaku'nun gerçek dünya uygulamalarında son derece etkili olduğunu göstereceğini ve Toplum 5.0'ı gerçekleştirmeye yardımcı olacağını fazlaca umuyorum" dedi.

Fugaku'yu yarı iletkenler ve yazılımlar üreten Arm şirketinin teknolojisini kullanan Riken ve teknoloji şirketi Fujitsu'nun araştırma grubu yarattı. Arm, iPhone da dahil dünyanın birçok akıllı telefonu için çip tasarlıyor ve söylentilere göre Apple'ın Mac'lerindekileri de tasarlayacak.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU