İmamoğlu 23 Haziran seçimlerinin yıl dönümünde konuştu: Ne yaptıysak, İstanbulluların iradesi doğrultusunda yaptık

İBB Başkanlığı görevine gelişinin birinci yıl dönümünde konuşan İmamoğlu, bu süre içerisinde yapılan projeleri ve harcamaları anlattı. İmamoğlu, “Amacımız 16 milyona hesap vermek” dedi

Fotoğraf: İBB Basın Birimi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, 23 Haziran seçimlerinin birinci yıl dönümünde düzenlenen toplantıda açıklamalarda bulundu.

Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleşen toplantıya, Ekrem İmamoğlu'nun eşi Dilek İmamoğlu, TBMM Grup Başkanvekili Engin Altay, CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, İYİ Parti İl Başkanı Buğra Kavuncu, CHP ve İYİ Parti İstanbul milletvekilleri, ilçe belediye başkanları ile İBB üst yönetimi tam kadro katıldı.
 

Ekrem-İmamoğlu3.jpg
Fotoğraf: İBB Basın Birimi


“Asıl unutulmaması gereken 16 milyon kişinin oyunlara verdiği cevaptır”

Toplantının asıl amacının 16 milyona hesap vermek olduğunu vurgulayan İmamoğlu, “Bir kamu yöneticisi için en güzel, en onurlu görevlerden biri hesap vermektir” dedi.

Kamuda şeffaflık ve hesap verebilirlik kalmazsa çürümenin başlayacağına dikkat çeken İmamoğlu, bu nedenle sık sık hesap vereceklerinin altını çizdi.

31 Mart’tan 23 Haziran’a kadar geçen süreçte ülkeye yaşatılanların unutulmaması gerektiğine vurgu yapan İmamoğlu şunları kaydetti:

Ama asıl unutulmaması gereken, bu kirli oyunlar değildir. Asıl unutulmaması gereken, 16 milyon İstanbullunun bu oyunlara verdiği cevaptır. Asıl unutulmaması gereken, demokrasi ve özgürlükler konusunda İstanbul’un ortaya koyduğu irade ve karardır. Asıl unutulmaması gereken, oy çuvallarının üstünde haftalarca uykusuz nöbet tutan, başta Millet İttifakı; CHP ve İyi Parti üyeleri olmak üzere, her partiden binlerce cesur ve demokrasi aşığı seçmenin, fedakarlığı ve azmidir

“Kasamızda maaş ödeyecek paramız dahi mevcut değildi”

Resmi olarak 30 Haziran 2019’da işbaşı yaptıklarını belirten İmamoğlu, yeni yönetim olarak devraldıkları mali tablo hakkında da değerlendirmelerde bulundu.

Yönetimi devraldıktan sonra belediye kasasında çalışanların maaşlarını ödeyecek kadar bile para olmadığını ifade eden İmamoğlu, “Vadesi geçmiş yaklaşık 6 milyar liralık bir borçla ve bizden önceki yönetimin yaptığı bütçeden kaynaklanan 7,9 milyar liralık bir büyük bütçe açığı ile İBB’yi teslim aldık. Toplamda 14 milyarlık acil çözüme muhtaç bir kara delikle İBB yönetimini devraldık” dedi.
 

Ekrem-İmamoğlu1.jpg
Fotoğraf: İBB Basın Birimi


Tüm bu tabloya rağmen şikayet etmeden yollarına devam ettiklerini kaydeden İmamoğlu, büyük hasarı onarmak üzere çalışmalara başladıklarını vurguladı. Hızlı bir mali disiplin ve etkili bütçe yönetimi uygulamasına geçtiklerini aktaran İmamoğlu, “İsraf düzenine son verdik. Örneğin bir avuç dernek ve vakıfa sağlanmış olan, toplamda 700 milyonu bulan israfa son verdik” dedi.

“Pandemi sürecine rağmen başarılı bir ilk yıl geçirdik”

Yaşanan tüm olumsuzluklara, her türlü engellemelere ve tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi sürecine rağmen başarılı bir ilk yıl geçirdiklerinin altını çizen İmamoğlu şunları kaydetti:

Gelirlerimiz; planlı bütçemizden 5 milyar, bir önceki yıl aynı dönemden ise 1.5 milyar lira daha düşük noktaya geriledi. Aldığımız tasarruf tedbirleri ve etkin bütçe yönetimiyle giderlerimizi yöneterek, neredeyse denk bütçe seviyesine geldik. Bu tabloda bizi zorlayan, en önemli faktör, bizden önceki yönetimlerin İBB’ye yüklemiş olduğu borçlar ve kredi geri ödemeleridir. İkinci önemli faktör iktidar blokunun uygulamaları ve yaklaşımlarıdır. Örneğin, kredi taleplerimiz konusunda kamu bankalarının engellenmesi. Örneğin, Ulaştırma Bakanlığı’na devredilen Başakşehir gibi metrolara ilişkin ödemelerin, maliye payımızdan kaynağında, peşin peşin ve aylık 50 milyonluk dilimlerle kesilmesi. Bizim kredi almamız engellenmese; bu hat için toplamda 300 milyon liranın bizden kesilmese, biz, Başakşehir hattını, 20 yıllık vade ile ve çok daha ucuza yapabiliriz. Bir taraftan bizim ucuza ve çok uzun vadeli dış kredi kullanmamız engelleniyor, diğer taraftan da bizim naktimize el konurak bizim adımıza güya metro inşaatı yapılıyor.

“Projeleri tamamlayıp peyderpey halkımızın hizmetine sunacağız”

Koronavirüs salgını başlangıcından bugüne kadar aldıkları önlemleri detaylarıyla sıralayan İmamoğlu, süreç boyunca hizmetlerini aksatmadıklarına dikkat çekti.

Kentin uzun yıllara yayılan altyapı sorununu çözmek için krizi fırsata çevirdiklerini, birçok noktada çalışamalara başladıklarını ifade eden İmamoğlu, yeşil alanlarla ilgili de şunları söyledi:

İstanbullulara ayrıca; Haramidere Vadisi, Nakkaşdere Vadisi, Tavukçudere Vadisi, Çırpıcı Vadisi, Ayvalıdere Vadisi, Kavaklıdere Vadisi, İdealtepe Vadisi, Çamaşırcıdere Vadisi, Tugay Vadisi ve Tuzla Vadisi de dahil olmak üzere yeni yaşam vadileri için de çalışmalara başladığımızı müjdelemek isterim. Bütün bu tamamlanmış, devam eden ve başlayacak olan vadi, park ve kent içi orman projelerimiz, İstanbul’daki aktif yeşil alan oranını artırmakla kalmayacak, vatandaşlarımızın nefes almalarına, ailecek yeşile doymalarına da yardım edecek. Bu projeleri tamamlayarak, peyderpey halkımızın hizmetine ve kullanımına açacağız. Benim hayatımın en mutlu günü, tüm bu vadilerin tamamlandığı ve çimlerinde çocukların özgürce oynadığı, gençlerin, annelerin ve büyüklerimizin yeşile olan hasretini giderdiğimiz o günler olacak. İnanın ki, o günler öyle çok da uzakta değil

“Meydanlar için yarışmalar ağustosta sonuçlanacak”

Kentin sembolü olan meydanlara özel önem verdiklerini belirten İmamoğlu, “Yeni kurduğumuz İstanbul Planlama Ajansı; 20 ilçede, 25 kentsel tasarımı tamamladı” dedi.

İmamoğlu “Bunlardan Mecidiyeköy Meydanı, Kartal Meydan, Bağcılar Meydan, Bayrampaşa Yenidoğan ve Küçükçekmece Cennet Mahallesi meydanları uygulama projesi aşamasına geldi. Taksim Meydanı, Haliç kıyıları, Bakırköy Cumhuriyet Meydanı, Salacak Burnu ve kent mobilyaları alanında ise ulusal ve uluslararası tasarım yarışmaları düzenlendi. Tüm bu yarışmalar Ağustos ayında sonuçlanmış olacak” diye konuştu.
 

Ekrem-İmamoğlu2.jpg
Fotoğraf: İBB Basın Birimi


“Kira öder gibi ev sahibi olmayı sağlayacağız”

Sosyal konut anlayışının kökten değiştirecek projelere başladıklarını aktaran İmamoğlu, “Kira öder gibi ev sahibi olmak” uygulamasını hayata geçirmek için çalıştıklarını ifade etti.

İmamoğlu, “Çünkü biz inanıyoruz ki, bu şehirde iyi yaşamak herkesin hakkıdır. Bu maksatla başlattığımız bin 450 civarında bağımsız bölüm ve dükkandan oluşan Kiptaş Silivri Konutları’na tam 30 kat başvuru geldi. Benzerlerinde asla görülmeyen bu yüksek başvuru oranı, hem projenin fianansal ve mimari açıdan doğruluğunu hem de yönetimimize olan güvenin bir kanıtı. Bundan sonra da benzeri projelerimizle halkımızın ev sahibi olmasını sağlayacağız” dedi.

“Deprem, mülteci meselesi ve Kanal İstanbul, şehrimiz için 3 büyük tehdit”

Deprem, mülteci meselesi ve Kanal İstanbul konusunun, kent için 3 büyük tehdit olduğunu ifade eden İmamoğlu, “Birileri ve onların yakın çevresi para kazanacak diye bu kadim şehrin doğal çevresinin, yaşam alanlarının ve su havzalarının yok edilmesine izin veremeyiz, vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

İmamoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

İstanbul’da yaşayanlar, İstanbul'u ilgilendiren tüm önemli kararlarda söz sahibi olsunlar istiyoruz. O yüzden işbaşı yaptığımız ilk günden başlayarak yerel demokratik mekanizmalar kurmaya başladık. İstanbul Kent Konseyi’ni, İstanbul Turizm Platformu’nu, İstanbul Deprem Platformu’nu, İstanbul Kültür Sanat Platformu’nu kurduk ve bu alanlarda onlarca çalıştay düzenledik. O çalıştaylardan çıkan iradeleri uygulamaya başladık. İstanbul Gönüllüleri’nin kent gönüllülerine dönüşmesini sağladık ve kentsel dayanışma konusunda çok sayıda uygulamaya başladık. Çünkü biz biliyoruz ki, bir kentte ve ülkede demokrasi varsa, orada umut olur, kalkınma olur.

“Çözüm üstüne çözüm üreteceğiz”

İmamoğlu, konuşmasının sonunda sözlerini şöyle tamamladı:

Sevgili İstanbullular; özetlemeye çalıştığım gibi, birinci yılımızda karşılaştığımız her türlü probleme, engellemeye ve koronavirüs salgınına rağmen çok başarılı işler yaptık. Ne yaptıksa; sizlerin iradesi doğrultusunda ve sizlerle birlikte yaptık. Bugün burada çok mutluyum. Çok daha fazla çalışıp, çok daha fazla başarılı olacağız. Çünkü biz başarmaya mahkumuz. Çünkü biz, küçük bir çıkar grubu için değil, 16 milyon için çalışıyoruz. Farkımız burada. Ellerinde medya gücüyle ne tür yalanlara başvurursa vursunlar, devlet anlayışına sığmayan ne tür tuhaf iş yaparlarsa yapsınlar, yolumuza devam edeceğiz. Bu aziz şehrin sorunlarına ve sizlerin ihtiyaçlarına eşitlik, dayanışma, üretim, özgürlük doğrultusunda çözüm üstüne çözüm üreteceğiz. İlk yılımızda çok başarılı olduk. Çok daha başarılı olacağız. Enerjimiz yüksek. Yolumuz uzun. Birlikte başarmaya devam edeceğiz.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU