Trump’a Çin’i Uygur kampları yüzünden neden cezalandırmadığı soruldu: Önemli bir ticaret anlaşmasının ortasındaydık

Bolton’ın kitabıyla ilgili iddiaları daha kısa süre önce yalanlayan ABD Başkanı, “Çin’e gümrük tarifeleri getirdik ve bu iş düşünebileceğiniz herhangi bir yaptırımdan bile çok daha kötüydü” yorumunda bulundu

Sincan Özerk Bölgesi'nde Uygur azınlıklara yapılan kötü muamele insan hakları kuruluşları tarafından sıklıkla dile getiriliyor (AFP)

ABD Başkanı Donald Trump, Çin’i Uygur Türklerinin kapatıldığı toplama kampları konusunda cezalandırmayı neden kabul etmediği sorusuna iki ülke arasındaki ticaret ilişkilerini hatırlatarak yanıt verdi.

New York Times’ın haberine göre Axios’ta pazar günü yayımlanan röportajda Trump’a, Çin’in Uygurlara ve diğer Müslüman azınlıklara uyguladığı şiddetli baskıyla ilgili Pekin hükümeti yetkililerine yaptırım uygulamak için neden 2018 sonlarındaki Hazine Bakanlığı planını onaylamadığı sorusu yöneltildi.

Bunun üzerine “Önemli bir ticaret anlaşmasının ortasındaydık” yanıtını veren Trump, sözlerine şöyle devam etti:

Bir müzakerenin ortasındayken sonra birden ilave yaptırımları ortaya atmaya başlıyorsunuz. Zaten çok şey yaptık. Çin’e gümrük tarifeleri getirdik ve bu iş düşünebileceğiniz herhangi bir yaptırımdan bile çok daha kötüydü.

Trump, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’la nükleer müzakereler için masaya oturduğunda da bu ülkeye karşı insan hakları ihlalleriyle ilgili daha önce getirdiği eleştirilere bir anda son vermişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD Başkanı'nın Çin’le ilgili son açıklamaları eski Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’ın yazdığı kitaptaki iddiaların gündeme oturmasının ardından gelirken, New York Times gazetesi Trump’ın Axios röportajında dile getirdiği düşüncelerin Bolton’ın kitabındaki suçlamalarla paralellik gösterdiğini aktardı.

"The Room Where I Happened: A White House Memoir" adlı kitabın basına yansıyan bazı bölümlerine göre Trump’ın Aralık 2018’de Bolton’a Uygurlara yapılan muameleden dolayı kendi yönetimindeki yetkililerinin neden Çinli yetkililere yaptırım uygulamayı düşündüğünü sorduğu öne sürülmüştü.

Kitapta Trump’ın yaklaşan ABD seçimleri öncesi Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in desteğini almak için bu ülkenin Uygurlarla diğer azınlıklara uyguladığı toplama kampı politikalarını desteklediği iddia edilmişti.

Yakın zamanda konuşulan bu iddialar üzerine açıklama yapan Trump ise eski danışmanı hakkında "O bir yalancı. Beyaz Saray’daki herkes ondan nefret ediyor. Ben şahsen kendisinin deli olduğunu düşündüm" sözlerini sarf etmişti.
 

 

ABD’li yetkililer ve insan hakları grupları, Çin’in bir milyon Uygur’u ülkenin kuzeybatısındaki Sincan Özerk Bölgesi’nde zorla eğitim kamplarına kapattığını ve bu bölgeyi distopik bir gözetim eyaletine çevirdiğini belirtiyor.

Pekin yönetimiyse kamplarda uyguladığı stratejinin "aşırılıkla mücadelenin" parçası olduğunu ve buralarda tutulan insanlara "mesleki eğitim" verildiğini savunuyor.

New York Times’ın haberinde Çin’in yaptığı savunmanın aksine birçok kanıtın ve eski mahkum ifadelerinin söz konusu alanlarda tutulan kişilere tecavüz ve işkence gibi kötü muamelelerde bulunulduğunu gösterdiği belirtilirken, İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) de “korkunç” olarak nitelendirdiği bu kamplardaki suiistimalleri kınıyor.

 

Independent Türkçe, New York Times

DAHA FAZLA HABER OKU