Kuzey Kore, Güney Kore'ye 12 milyon broşür göndermeye hazırlanıyor

Pyongyang yönetiminin, broşürleri 25 Haziran’da Kore Savaşı’nın 70. yıl dönümünde göndermeye hazırlandığı belirtiliyor

Fotoğraf: AFP

Kuzey Kore ile Güney Kore arasındaki broşür gerilimi her geçen gün tırmanıyor.

Kuzey Kore Merkez Haber Ajansı (KCNA), başkent Pyongyang'daki basım merkezlerinde Güney Kore'ye gönderilmek üzere 12 milyon broşür basıldığını söyledi.

Ajans, basılan broşürlerin 3 bin adet balon kullanılarak sınırdan Güney Kore'nin farklı bölgelerine gönderileceği bilgisini paylaştı.

Haber ajansı broşürlerin ne zaman gönderileceğini söylemedi ancak Kuzey Kore'nin broşürleri birkaç gün içinde göndermesi bekleniyor.

Pyongyang yönetiminin, broşürleri 25 Haziran'da Kore Savaşı'nın 70. yıl dönümünde göndermeye hazırlandığı belirtiliyor.

Pyongyan, bu tür faaliyetleri yasaklayan 2018 zirvesi anlaşmasına rağmen, Kuzey muhaliflerinin ve diğer aktivistlerin Kuzey Kore karşıtı broşürler göndermelerini engellememesine misilleme yaparak güneye propaganda broşürleri göndermekle tehdit etmişti.

Broşür krizi nasıl başladı? 

Güney Kore'deki aktivistlerin Kuzey Kore'ye broşür göndermesiyle çıkan gerilim üzerine Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un kız kardeşi Kim Yo Jong, 4 Haziran'da, broşürlerin yer aldığı balonları uçuran ilticacılar için "ana vatanlarına ihanet eden alçaklar ve melez köpekler" diyerek "Güney Koreli yetkililer, birtakım mazeretler sunarken bu durumun devam etmesine izin vermeyi sürdürürse ağır bir bedel ödemek zorunda kalacaktır." ifadesini kullanmıştı.

Pyongyang yönetimi de 9 Haziran'da, Güney Kore ile tüm sınır ötesi iletişim hatlarını keseceğini duyurmuştu.

Güney Kore Birleşme Bakanlığı, bunun üzerine 10 Haziran'da, sınırdan Kuzey Kore'ye broşür balonları gönderen Özgür Kuzey Kore Savaşçıları ve Keunsaem grupları hakkında polise şikayette bulunacağını açıklamıştı.

Güney Kore'de, Kuzey sınırında balonla broşür atma, yıllardır aktivistlerin başvurduğu bir yöntem. Kuzey Kore, bu eylemi kendisine yönelik bir saldırı olarak değerlendiriyor.

Diğer yandan, Kim Yo Jong, ordunun, Güney Kore'ye karşı "gerekli adımları atması ve planlaması" için görevlendirildiğini belirterek Seul yönetimini askeri harekat ile tehdit etmişti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU