Hala yüzlerine karşı "köle" denen siyahi Iraklılar azınlık olarak tanınmak istiyor

Iraklı siyahiler ülkedeki ırkçılığın ABD'dekinden daha fazla olduğunu söylüyor

Irak'ta yaklaşık 2 milyon siyahi Iraklı bulunuyor (Reuters)

ABD’de siyahi Amerikalıların gördüğü muamelenin tartışılmasına neden olan George Floyd'un polis tarafından öldürülmesi, ABD'ye uzak bir coğrafyadaki bir etnik grubu da gündeme getirdi: Siyahi Iraklılar…

Atalarının birçoğu Afrika’dan Irak’a getirilen kölelere dayanan bu kesim güneydeki Basra kentinde yüz yıllardır yaşıyor ve artık azınlık grubu olarak tanınmayı, haklarının güvence altına alınmasını istiyor

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Siyahi Iraklılar kendilerine yönelik ırk ayrımcılığının Afrikalı Amerikalılar'a yönelik ırkçılıkla eşit hatta daha fazla olduğunu, sadece tanınırlığın yoksunluğu değil aynı zamanda ekonomik, siyasi ve toplumsal açıdan baskı gördüklerinni söylüyor.

The National'a konuşan siyahi Iraklılar azınlık olarak tanınarak haklarının güvence altına alınması taleplerinin hükümetin tarafından görmezden gelindiğini söyledi.

Ülkedeki sayıları yaklaşık 2 milyon olarak tahmin edilen siyahi Iraklılar,ABD'de George Floyd'un öldürülmesi sonrası protestolarını sürdüren "Siyahilerin Hayatları Önemlidir" (Black Lives Matter) hareketiyle de dayanışma gösterdi.

"İş bulmak hayal gibi"

31 yaşındaki Basralı fotoğrafçı Muhammed Falih, Floyd'un ölümünün hükümetin Iraklı siyahilere yönelik ihamali hakkında farkındalık yarattığını söyledi.

Floyd'u olanlar bir daha yaşanmamalı. Bu sadece Siyahilerin meselesi değil, dünyanın her yerindeki insanları endişelendiren bir mesele. Irkçılık sonlanana dek mücadele edeceğiz.

Falih, Afrika kökenli Iraklıların iş bulmasının çok zor olduğunu belirterek "İş bulmak hayal gibi. Hem resmi hem de özel sektör bizi ikinci sınıf vatandaş olarak görüyor" dedi.

Koyu Tenli İnsanlar adlı oluşumun kurucusu Abdül Hüseyin Abdülrezzak "Siyahiler Irak'ta yüzyıllarca köle olarak yaşadı. Irak'taki en yoksul ve savunmasız kişiler arasındalar. Bu, ABD'dekinden daha kötü olan Irak'taki ırkçılığın mirası" dedi.

Basra'da Floyd için bir anma yapmak istediklerini ancak koronavirüs tedbirleri nedeniyle bunu gerçekleştiremediklerini aktaran Abdülrezzak, Irak'taki siyahilerin genelde müzisyen ve dansçı gibi kimi kesimlerce değersiz görülen işlerle ilişkilendirildiğini belirtti.

"Bazıları atalarının aşiret şeyhlerinin evlerindeki hizmetçilik görevini sürdürüyor. Çok azı ırksal engellemeleri aşabildi. Irak hükümetinden dahil edilmediklerimizin tazminini istiyoruz" dedi.

Abdülrezzak aynı zamanda eşit hak çağrısı yapan Özgür Iraklılar Hareketi'nin de kurucularından. Grubun amaçları arasında Irak Anayasası'nda siyahilere yönelik ayrımcılığın yasaklanması, meclise seçilebilmeleri ve istihdamda eşit fırsat verilmesini sağlayacak maddelerin yer alması bulunuyor.

"Köle" diye bahsetmek hala yaygın

Azınlık Hakları Grubu'ndan insan hakları yetkiisi Miriam Puttick Iraklı siyahilerin ülkede azınlık grubu olarak görülmediği için temsilini artırmak için yasal önlemler olmadığını söyledi.

National'a yaptığı açıklamada Puttick "Siyahi Iraklılar'a karşı işyerlerinde ayrımcılık konusunda, başta Basra'dan olmak üzere haberler almayı sürdürüyoruz. Siyasi düzeyde de henüz önemli bir ilerleme yok" dedi.

Puttick "Bugün hala sokakta ya işyerinde olsun siyahi Iraklılar'dan 'köle" diye bahsedildiğini duymak yaygın. Hatta siyahi figürlerden de bunu duyabilirsiniz" açıklamasında bulundu.

Bağdat'taki İnsan Hakları Komisyonu üyesi Ali el Bayati de Irak Kültür Bakanlığı'na bağlı bir kurumun bir oyununda siyahi Iraklılar'ın "köle ve maymun" olarak tasvir edilmesi nedeniyle, kuruma dava açtıklarını söyledi.

Bayati "Ayrıca söz konusu oyundan şikayet edenleri de 'köle' diye tanımlayan Basra'daki bir yargıca da ayrı bir dava açtık" dedi.

 

Independent Türkçe, The National

DAHA FAZLA HABER OKU