Gece papağanlarının aslında karanlıkta zor gördüğü ortaya çıktı

Türün neslinin tükenmekte olduğu biliniyor

Gece papağanlarının görüş yeteneklerinin daha iyi anlaşılmasıyla koruma alanlarının daha iyi dizayn edilmesinin gerekebileceği belirtildi (WA Museum)

Avustralya’nın Queensland eyaletinde yol kenarında ölü bir gece papağanının bulunması, kuş türünün aslında karanlıkta görme konusunda zorluk yaşıyor olabileceğine işaret ediyor.

Gece papağanı dünyadaki gececi iki papağan türünden biri. Türün nesli tükenmek üzere ve çok sayıda gece papağanı Avustralya’nın ücra köşelerinde yaşıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

The Guardian'ın haberine göre, bilim insanları 1990’da Queensland’in batısında Boulia yakınındaki yol kenarında mumyalanmış bir kuş cesedi keşfetmişti. Verilerin doğrulanması 23 yıl sürmüştü.

Kafatası sağlam bu kuş, hayatta kalma mücadelesi veren türe dair hayati ipuçları sağlamıştı.

Üç boyutlu çizim makinesi kullanan bilim insanları gece papağanının görüşünü inceledi ve görme yeteneğine dair sorun keşfetti.

Flinders Üniversitesi’nden Vera Weisbecker, “Gece papağanının, daha küçük görme sinirleriyle birlikte diğer papağanlarla benzer göz ölçülerine sahip olduğunu saptadık” dedi.

Ayrıca beyindeki görme işleminin gerçekleştiği bölgelerdeki optik lobları daha küçük. Bu gece papağanlarının karanlıkta çok iyi göremediğine işaret ediyor olabilir. Görüşü muhtemelen hassastı fakat düşük çözünürlükteydi. Bu da nesneleri ayırmada iyi olmayabileceğini gösteriyor.

Bu, gece papağanlarının baykuşlar gibi karanlık yaşama uyum sağlayamadığı anlamına geliyor. Çalışmanın bulgularının ciddi düzeyde neslinin tükenmesi riskiyle karşı karşıya olan türün az sayılarda hayatta kalma yeteneğine dair soruları doğurdu.

Gece papağanlarının karanlıkta hayatta kalabilmesi için, gece yönünü belirleyebilmesi ve genellikle yüksek hızlarda uçması gerekiyor. Özellikle dikenli tellerin kuşlar açısından ölümcül olabileceği belirtildi.

Nature Research Journal’da yayımlanan çalışma, gece papağanlarının tespit edildiği yerlerde kullanılmayan çitlerin ve tellerin kaldırılmasını önerdi.

 

The Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU