Cumhuriyetçi senatör: Siyahiler el yıkamadıkları için koronavirüsten daha çok etkileniyor olabilir mi?

Senatör daha sonra bu yorumlarının "herhangi bir kasıt taşımadan sarf edilmiş münasebetsiz sözler" olduğunu belirtti

2019'da eyalet senatörü olarak yemin eden Huffman, son sözlerinin ardından doktorluk yaptığı hastaneden kovuldu (Steve Huffman/Facebook)

Ohio eyaletinin Cumhuriyetçi senatörü, "Afro-Amerikalıların ve beyaz olmayan diğer kişilerin" Kovid-19'dan daha fazla muzdarip olma nedeninin "diğerleri gibi ellerini yıkamamaları" olduğunu öne süren yorumları sebebiyle kınandı. 

Steve Huffman bu açıklamaları, Ohio'da ırkçılığın halk sağlığı krizi olarak ilan edilip edilmemesine dair salı günü yapılan oturum sırasında paylaştı.

Senatör, "Afro-Amerikalılar arasında kronik hastalık oranlarının daha yüksek olduğunu ve bu durumun da onları Kovid'den ölmeye daha müsait hale getirdiğini görüyorum. Ama neden sadece Kovid'e yakalanmaya daha müsait hale getirmiyor?" diye sordu.

Huffman şöyle devam etti:

Bunun sebebi, Afro-Amerikalıların ve beyaz olmayan öteki kişilerin diğerleri gibi ellerini yıkamamaları olabilir mi? Ya da maske takmamaları?

Veyahut kendi aralarında sosyal mesafe uygulamamaları? Vakaların neden daha yüksek olduğunun açıklaması bunlar olabilir mi?

Aynı zamanda acil servis doktoru olan Huffman, daha sonra The Washington Post'a yaptığı açıklamada, o soruları "cevap beklemeden öylesine sorduğunu" belirtti.

Ohio Azınlık Sağlığı Komisyonu'nun Başkanı Angela Dawson, "Bu sözler, ülkenin önde gelen tıp uzmanlarının görüşünü yansıtmıyor" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dawson, "Tüm nüfus gruplarının ellerini yıkaması gerekiyor mu? Kesinlikle öyle bayım ama bu insanların neden daha savunmasız olduğuna dair tutarsızlığı da mantığı da burada bulamazsınız" diye konuştu.

Huffman'ın salı günü kısa sürede tepki çeken yorumları, George Floyd'un 25 Mayıs'ta Minneapolis polisinin gözaltısı esnasında öldürülmesinin ardından sistemik ırkçılığa karşı başlatılan gösterilerin yaşandığı bir sırada geldi.

Cleveland'den Demokrat Kongre üyesi Stephanie Howse, "Kurumlarımızın derinlerine kök salarak içselleştirilmiş ırkçılıkla ve siyahi Amerikalıların anlamlı bir değişim elde etmesinin önünde her daim dikilen engellerle ilgili konuşurken tam olarak bundan bahsediyoruz" ifadelerini kullandı.

Eyalet temsilcisi, "kirli" klişesinin, ABD tarihi boyunca siyahi Amerikalıları ezmek için kullanıldığını ekledi.

Dilediği özürde Huffman, "Maalesef, herhangi bir kasıt taşımayan münasebetsiz bir şekilde, incitici olarak algılanan bir soru sordum ve aslında tam tersini kastetmiştim" dedi.

Kovid-19'un beyaz olmayanları neden daha büyük oranda etkilediğine odaklanmaya çalışıyordum çünkü gerçekten de tüm sebepleri bilmiyoruz.

ABD'de siyahi Amerikalıları orantısız şekilde etkileyen salgının başlamasından bu yana vaka sayısı çarşamba gecesi itibarıyla iki milyona ulaşmıştı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU